Nívódíj a piacképes oktatásért

Négy oktatási intézmény kapta meg a minap a Nívódíjas Szakképzés díjat a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban (SZMM). A kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Mezőgazdasági, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola, a győri Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola és Kollégium, az ugyancsak győri Gábor László Építőipari Szakképző Iskola, valamint a miskolci Eötvös József Építőipari, Művészeti Szakképző Iskola és Kollégium kapott összesen 42 millió forintot annak elismeréseként, hogy az intézmény a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakképzést folytat. A díjat az idén osztották ki másodszor.

- A jogszabály alapján a regionális fejlesztési és képzési bizottságok a Munkaerő-piaci Alap 7,1 milliárd forint decentralizált képzési keretének öt százalékát különítették el a pályázatok díjazására - mondta Mátyus Mihály, az SZMM szakképzési és felnőttképzési főosztályvezetője. Az intézmények szabadon használhatják fel az elnyert összeget.

A regionális fejlesztési és képzési bizottságok döntöttek a következő tanév beiskolázási szakirányairól. Négy szakképesítési kategóriát határoztak meg: kiemelten támogatottak a jogszabályban régiós szinten rögzített hiányszakmák, amelyekben a 2012-es várható kereslet legalább két és félszerese a 2007-es beiskolázási létszámnak. Szűcs Erika tárcavezető elmondta: 30-40 ezerre tehető azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyek megfelelően motivált és szakképzett munkaerő hiányában tartósan betöltetlenek. Hozzátette: a szakképzés megújításának kulcsa a munkaadók és az oktatási intézmények közötti koordinált együttműködés.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.