A tanár is kaphat egyest

Elsőre talán meglepő, de elfogadható Ilmar Reepalu malmői szocialista polgármester ötlete: ezentúl a diákok is osztályozzák tanáraikat. - A pedagógusok minden bizonnyal a legjobb tudásuk szerint végzik munkájukat, de az új helyzetben munkaadóiknak is szükségük van visszajelzésre - mondta a Dagens Nyheter című svéd napilapnak Reepalu. Ezt az "új helyzetet" a polgári koalíciós kormány hozta létre azzal, hogy elrendelte az iskolákban az évtizedekkel ezelőtt felfüggesztett osztályozás visszaállítását.

Eddig az általános iskolai diákok semmilyen bizonyítványt nem kaptak, csak a 9. osztály befejezése után egy továbbtanulásra vonatkozó javaslatot. Idén ez már másképp lesz, most már év közben is kapnak jegyeket, év végén pedig bizonyítványt, igaz, csak a 7. osztálytól kezdve. Bár az intézkedés meglehetősen nagy ellenállást váltott ki - főleg liberális körökben -, végül bevezették. Ilmar Reepalu ötlete tehát akár válasznak is tekinthető, ám mindenképpen a svéd demokrácia ékes bizonyítéka.

- Az ötletet a közszolgálati televízióban sugárzott 9 A című filmsorozatból kaptam, amelyben egy iskola, a tanulmányi eredmények átlagát javítandó, "szupertanárokat" kölcsönöz, és bevezetik a tanárok osztályzását is. Miért ne valósíthatnánk meg ezt a valóságban is? Az eredmények egyrészt inspirálóan hathatnak a tanárokra, és az iskolákat irányító hivatal (Skolkontoret) is jobban képben lenne, hatékonyabban irányíthatná az oktatómunkát - mondta a malmői polgármester.

A bejelentés hírére nagy felzúdulás volt a válasz, főleg a konzervatív tanerők és a Centrum Párt tiltakozott erősen. Reepalu polgármester azonban hajthatatlan maradt, és minden politikai erejét latba vetve átpasszírozta a javaslatot a malmői közgyűlés szavazógépezetén.

A hullámok azóta elcsitultak, és a világ sem dőlt össze attól, hogy jövő júniusban a tanárok is bizonyítványt kapnak.

A tervezet szerint a hetedikesek és nyolcadikosok csak egy jeggyel fogják értékelni az oktatók munkáját, de a kilencedikesek és a gimnazisták már több osztályzatot adnak a tanároknak, értékelik hozzáállásukat, érthetőségüket, eredményességüket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.