Az elöregedő Japán kénytelen nyitni

Japán egyik legbefolyásosabb üzleti csoportja szerint a szigetországnak több bevándorlót kellene befogadnia - írja a Mainicsi Simbun című lap.

A világ leggyorsabban öregedő országát munkaerőhiány fenyegeti. Az újság értesülése szerint a japán gazdasági szervezetek szövetsége, amely korábban a külföldi munkavállalók létszámának korlátozását hirdette, megváltoztatja álláspontját.

A szigetországban azonban sokan úgy vélik: a közbiztonságra és a tradíciókra is veszélyt jelent, ha több külföldi munkavállalót engednek be a munkaerőpiacra. Japánban egyébként csak kevés munkaadó biztosítja ugyanazokat a jogokat a külföldieknek, mint az állampolgároknak. Kormányzati adatok szerint Japán 128 milliós lakosságán belül tavaly mintegy két százalék volt a külföldiek aránya. Az év elején a kormánypárt - Liberális Demokrata Párt (LDP) - törvényhozói kezdeményezték, hogy a bevándorlók aránya ötven éven belül érje el a tíz százalékot.

A csökkenő lélekszámú ország komoly gazdasági gondok elé néz. Szakértők szerint Japánban 2015-re a lakosság negyede 65 évesnél idősebb lesz. Ha ez a tendencia folytatódik, ötven éven belül egyharmadával csökkenhet a népesség.

A japán gazdasági szervezetek szövetsége most azt kezdeményezi, hogy változtassák meg a törvényeket a bevándorlás elősegítése érdekében. Ezzel egy időben szorgalmazza, hogy támogassák a külföldiek japánnyelv-oktatását, illetve rendezzék a társadalombiztosításukkal kapcsolatos kérdéseket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.