Elszállt a spanyol vendégmunka

Egyre több, előzetesen legálisan leszerződtetett bevándorló találja magát munka nélkül, mire - a szükséges dokumentumokat beszerezve - Spanyolországba érkezik. Időközben ugyanis megszűnik a neki szánt munkahely. A kormány ezért visszakozni kényszerül: minimálisra kívánja csökkenteni a külföldi bevándorlók előtt nyitott munkalehetőségeket.

- Nem ésszerű, hogy két és fél millió hazai munkanélküli mellett további külföldieket hívjunk be - mondta Celestino Corbacho spanyol munkaügyi miniszter, miután nemrég bejelentette, hogy a kormány 2009-re vissza kívánja fogni, illetve "nullához közelre" levinni az előre leszerződtetett külföldiek számát.

A spanyol szocialista kormány emblematikus intézkedésének számított, amikor 2004-ben lehetővé tette külföldiek előzetes (a saját országban történő) leszerződtetését. Az akkor még dübörgő spanyol gazdaságnak oly mértékben volt szüksége munkaerőre, hogy azt a hazai kínálattal nem sikerült kielégíteni. Különösen nagy volt az igény építőipari munkásokra, háztartási alkalmazottakra, mezőgazdasági idénymunkásokra. Emellett több, szakképesítést igénylő munkakört sem sikerült spanyol állampolgárokkal betölteni. A munkaadók így - a munkaügyi intézet által megszabott foglalkozási ágakban és meghatározott kvóta szerint - legálisan az országba hozhattak külföldi munkavállalókat. Az intézkedés egyben az illegális bevándorlás szabályozását is célozta.

Két éve 150 ezer, 2007-ben pedig 200 ezer bevándorló jutott így spanyolországi munkahelyhez. Számuk az idén sem látszik csökkenni, az első fél évben elérte a 88 ezret.

Csakhogy időközben a spanyol gazdaság lelassult - különösen nagy volt visszaesés a bevándorlókat nagy számban foglalkoztató építőiparban -, és a munkanélküliség jelentősen megnövekedett.

Erre hivatkozva jelentette be a kormány, hogy változtatni kíván bevándorlási politikáján. A jövőben nem lesz lehetőség olyan munkakörökbe külföldieket (elő)szerződtetni, mint például pincér, takarító vagy raktári kisegítő munkás, mivel ezekre az állásokra a hazai és a már Spanyolországban tartózkodó bevándorló munkanélküliek körében is találnak jelentkezőt. Mezőgazdasági vállalkozók ugyanakkor továbbra sem tartják elképzelhetőnek, hogy az időszakos, betakarítási vagy szüreti munkákra elegendő hazai dolgozót találnának.

A nehezen betölthető munkahelyek katalógusa - amely a külföldiek számára nyitott állásokat sorolja fel - a jövőben sokkal rövidebb lesz, ígéri a miniszter, csak a különleges szakképzettséget igénylő szakmák maradnának a listán. Beletekintve a munkaügyi intézet honlapján található listába, a madridi régióban jelenleg 52 külföldiekkel betölthető munkahelyet sorolnak fel, olyan szakmákban, mint optikus, informatikus, orvos, nyomdász, kamionsofőr, gépésztechnikus, férfifodrász, kerékpárműszerész, de keresnek adóbehajtót és krupiét is.

Épülő apartmanházak Valenciában - Most az építőiparban sincs szükség a külföldiekre
Épülő apartmanházak Valenciában - Most az építőiparban sincs szükség a külföldiekre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.