Inkább a jó szó, mint a bónusz

Rövid távon jól működnek a pénzbeli ösztönzők, a tartós munkahelyi elégedettséghez azonban arra van szükség, hogy az embert a kollégák és a vezetők is megbecsüljék. Javítja a közérzetet az irodával egybeépített konditerem és a zenehallgatás engedélyezése is.

A magyarok 93 százaléka szerint a megbecsülés hatékonyabban növeli termelékenységüket, mint az anyagi ösztönzők - állapította meg a Canon megbízásából készült nemzetközi kutatás. Az ICM Research által végzett felmérés keretében Európa 18 országában 5500 hivatali alkalmazott - köztük háromszáz magyar - körében vizsgáltak olyan termelékenységet befolyásoló tényezőket, mint a hozzáállás vagy a tapasztalat.

Míg az anyagi ösztönzők - a pénzügyi jutalom és a bónusz - csupán a válaszadók négyötödénél idézett elő pozitív változást, 85 százalékuk meglepő módon Európa-szerte azt mondta, hogy termelékenységét a megbecsülés fokozná leginkább. A 93 százalékos magyarországi arány kiemelkedően magas.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az alkalmazottakat ne kellene a munkájuknak megfelelően megfizetni, hiszen a kutatás azt is kimutatta, hogy a pénzbeli ösztönzők rövid távon nagyon is jól működnek. Tartós elégedettségérzetet azonban az okoz, ha a kollégák és a főnökök megbecsülik az erőfeszítéseket.

A rugalmas munkaidő nagyobb termelékenységre ösztönöz: az európai dolgozók 68 százaléka, valamint a magyarok háromnegyede állította, hogy az növelné hatékonyságát.

Hasonlóan jótékonyak lehetnek a közvetlen közérzetjavító intézkedések: a válaszadók 47 százaléka mondta azt, hogy jobban motiválná őket, ha lenne a munkahelyen edzőterem, de még a zenehallgatás engedélyezése is képes eredményeket hozni. A válaszadók 53 százaléka szerint ez megnövelné a termelékenységet, míg a rövidebb munkanapokat 58 százalékuk, az otthonról végzett munkát pedig 44 százalékuk említette ösztönzőként. Magyarországon az otthoni munkavégzés a válaszadók 61 százalékánál eredményezne hatékonyságnövekedést.

A kutatás azt is megállapította, hogy Európában az irodai dolgozók munkanapjuk csupán háromnegyedében dolgoznak teljes kapacitással.

Magyarországon a megkérdezettek 24 százaléka a keddet, míg például a britek 22 százaléka a hétfőt nevezte leghatékonyabb napjának. A legtöbb európai országban a válaszadók a pénteket, Magyarországon emellett a hétfőt jelölték meg a hét legrosszabb napjaként.

Az alkalmazottak a nap első felében általában aktívabbak, közvetlenül ebéd után és késő délután azonban visszaesik teljesítményük. Az európai irodai alkalmazottak 25 százaléka a júliust és az augusztust, a magyarok a júliust és a decembert, a spanyolok és a portugálok szintén az augusztust, míg a svédek, a finnek és a norvégok a júliust jelölték meg az év legkevésbé termelékeny hónapjának. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban a válaszadók 24 százaléka decemberben vallotta magát a legkevésbé produktívnak.

A munkaidő alatt a három legjobbnak ítélt pihenési forma az irodai pletykák megtárgyalása, a testmozgás, valamint egy csésze tea vagy kávé elfogyasztása.

Apróságokon múlhat a jó közérzet. Az Ericssonnál otthonos környezetben dolgozhatnak a munkatársak
Apróságokon múlhat a jó közérzet. Az Ericssonnál otthonos környezetben dolgozhatnak a munkatársak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.