Építőipari korkedvezményért harcolnak Spanyolországban

Közös kampányt indított a két nagy spanyol szakszervezet, a Comissiones Obreras (CCOO) és a Unión General de Trabajadores (UGT), annak érdekében, hogy az építőmunkások 65 helyett 60 évesen mehessenek nyugdíjba, megkapva teljes nyugdíjukat. A két szakszervezet egyetért abban, hogy az építkezéseken dolgozókra is legyen alkalmazható a társadalombiztosítási törvény 161. számú cikkelye.

Ez lehetővé teszi, hogy a különösen nehéz, veszélyes, egészségre ártalmas munkát végzők vagy mérgező anyagokkal dolgozók az általánosan érvényes 65 éves korhatár elérése előtt igényelhessék nyugdíjaztatásukat.

A törvény ide sorolja a bányászokat, a pilótákat, segédpilótákat, illetve a légi személyzet más tagjait, a vasúti munkásokat, a tűzoltókat, az ének- és táncművészeket, valamint a cirkuszi artistákat. Külön szól a torreádorokról és a bikaviadalok más résztvevőiről, akik már 55 évesen nyugdíjba mehetnek, igaz, csak miután részt vettek bizonyos számú - a torreádorok esetében 150 - viadalon.

Az általuk végzett tevékenységet nehéz és veszélyes fizikai munkának tartó építőmunkások már régóta követelik, hogy az előre hozott nyugdíjra jogosultak közé soroltassanak.

Manuel Fernandez UGT szakszervezeti vezető elismerte: őrültségnek tűnhet, hogy akkor állnak elő ezzel a jelentős kiadásokkal járó javaslattal, amikor az építkezési szektor krízisben van. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a javaslat megvalósulása költségmegtakarítással is járna, hiszen kevesebb munkanélküli-segélyre lenne szükség, és csökkennének az idős dolgozók megbetegedései vagy a munkahelyi balesetek okozta kiadások.

A szakszervezetek számításai szerint a társadalombiztosítási törvény kért módosítása több mint ötvenezer építőmunkást érintene Spanyolországban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.