Összeszámolják a játékfüggőket

Tanácsadást szervez és felmérést készít a szerencsejáték-függőkről a Szerencsejáték Szövetség. A játékfüggők egyesülete szerint ez nem elég: tovább küzdenek a nyerőgépek ellen.

 

 

 

Nem sikerült összegyűjteni a népszavazáshoz szükséges 200 ezer aláírást a Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Közhasznú Egyesületének. Azt akarták elérni, hogy nyerőgépekkel csak kaszinókban lehessen játszani, kocsmákban, bárokban ne. Szerintük a kudarchoz hozzájárult a kampány, amelyet a Szerencsejáték Szövetség indított a lejáratásukra.

Abházi József, az aláírásgyűjtés kezdeményezője elmondta, hogy bejegyeztették magukat a Fővárosi Bíróságon (korábban ennek hiánya miatt is támadta őket a Szerencsejáték Szövetség), és tovább küzdenek a nyerőgépek ellen. Kezdeményezni fogják a szerencsejáték-törvény módosítását: azt szeretnék, hogy az állam a beszedett játékadó egy százalékát egy úgynevezett Civil Rehabilitációs és Ellenőrzési Központ működtetésére költse, vagyis: megelőzésre, felvilágosításra és gyógyításra.

Az egyesület szerint leolvasókat kellene a gépekbe szerelni, és hetente nyilvánosságra hozni, hogy mennyi pénzt veszítenek rajtuk a játékosok.

- Ragaszkodunk egy ingyenesen hívható zöldszámhoz is, ahol a függők segítséget kérhetnek - teszi hozzá Abházi József, aki félmillióra teszi az érintettek számát. Azt is elmondta, hogy a Szerencsejáték Szövetség felajánlotta: havi hárommillió forinttal támogat egy játékfüggőséggel kapcsolatos kutatást és egy rehabilitációs központot, ők azonban keveslik ezt az összeget.

- Ha nem változik a helyzet, elképzelhető, hogy tüntetéseket fogunk szervezni, és később újra megpróbáljuk az aláírásgyűjtést is - mondja.

- Szinte semmi nem igaz abból, amit az egyesület állít - közölte Schreiber István, a Szerencsejáték Szövetség elnöke. A szövetség készíttet egy felmérést a játékfüggőkről, ennek költségeit becsülték előzetesen hárommillió forintra, de hogy ezzel az összeggel támogatnának egy új központot, az nem igaz.

Az elnök az Addiktológiai Intézet becslésére hivatkozva azt állítja, hogy nem 500 ezer, hanem legföljebb 50 ezer játékfüggő van Magyarországon. - A felmérés végre tiszta vizet önt a pohárba, kiderül, hogy pontosan hányan érintettek - mondja. A szövetség létrehoz egy tanácsadói szolgálatot is: hetente kétszer, az általuk biztosított helyiségben szakemberek várják majd a függőket.

Schreiber István hozzátette: a hetente elveszített összegek nyilvánosságra hozatala értelmetlen felvetés. - Másodperc alapú leolvasókkal dolgozunk, az adatokat pedig negyedévente elküldjük a Szerencsejáték Felügyeletnek. Nem titkolunk semmit - állítja.

A gép fogságában
A gép fogságában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.