Ételünk az életük

Miután az emberiség hosszú amnéziából ébredve újra felfedezte az évezredes görög mondás igazságát - ételünk a gyógyszerünk -, az élelmiszeripar és a média is egyre több dietetikust foglalkoztat. A betegek étrendjét felügyelő szakemberek az egészséges táplálkozás népszerűsítésében is szerepet vállalnak.

Magyarországon 1200-1300 dietetikus dolgozik, közülük csaknem ezren tagjai a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) - tudtuk meg Antal Emesétől, a szervezet elnökétől. Évente csaknem 130-an szerzik meg ezt a végzettséget a budapesti vagy pécsi orvosi egyetem egészségügyi főiskolai karán. A négyéves képzés első két szemeszterében a diákok együtt tanulnak a diplomás ápolókkal, a gyógytornászokkal és egyéb egészségügyi diplomás szakemberekkel, s csak a második évfolyamon specializálódnak táplálkozási szakterületre.

A végzettek háromnegyede kórházban vállal munkát. Ideális körülmények esetén egy szakemberre 60-80 beteg jut. A magyar valóság ennél zordabb: egy dietetikus 170 kórházban fekvő ember megfelelő étkezésének felügyeletét próbálja meg szakszerűen ellátni. A dietetikus jó esetben együtt vizitel a szakorvosokkal. Részt vesz a betegek - terápiához kapcsolódó - kórházi étrendjének kialakításában, és a későbbiekre vonatkozóan is táplálkozási tanácsokkal látja el őket.

Bérezésük a közalkalmazotti bértábla szerint történik, szak- és nyelvvizsgák, szolgálati idő függvényében fizetésük bruttó 120 ezer és 200 ezer forint között van. Többségük ragaszkodik az egészségügyhöz, de azok, akik nem szívesen dolgoznak kórházban, manapság egyre inkább megtalálhatják a számításukat.

- Az OEP egyelőre nem finanszírozza, hogy a családorvos mellett dietetikus dolgozzon. Hazánkban csak pár példa akad erre, az is úgy, hogy néhány orvos összeáll, és közösen fizetnek meg egy táplálkozási szakértőt. Európa legtöbb országában viszont ez a bevett gyakorlat, és a finanszírozás is megoldott. A privát praxis sem számít szentségtörésnek, és szerencsére egyre többen képesek sikeres vállalkozást működtetni ezen a területen - mondja Antal Emese.

A szakemberek egy csoportja élelmezésvezetőként dolgozik: speciális szervezési, vezetési és közgazdasági ismeretek birtokában irányítja a közintézményekben zajló étkeztetést, de privát éttermekben, gyógyszállókban is találkozhatunk ilyen végzettségű vezetővel. Az élelmiszer-ipari cégek termékfejlesztéseik során az élelmiszer-ipari vegyészek, biomérnökök mellett napjainkban dietetikus szakértőt is bevonnak a munkába. A vendéglátásban, gyógyszer- vagy élelmiszeriparban, biztosítóknál elhelyezkedők bére munkahelytől, szakmai gyakorlattól függően változik, de általában elmondható, hogy fizetésük magasabb, mint a kórházban dolgozó kollégáiké.

Talán a nagyszámú, szinte már kizárólag csak guruló, mint inkább futkározó fiatal látványa ébresztette rá a döntéshozókat a szükséges lépésekre, esetleg a hosszabb ideig élő, de egyre többet betegeskedő eltartandók számának növekedése hatott, mindenesetre ma több pénz jut a prevencióra, mint korábban. Az állam mellett civil és gazdálkodó szervezetek is beszálltak a felvilágosításba: sok dietetikus a médiában, megelőzéssel foglalkozó intézményeknél helyezkedett el, és népszerűsíti szóban, írásban a korszerű táplálkozási elveket. Az MDOSZ például az általános iskolások számára készült oktatási segédanyag kidolgozásában is részt vett.

- Nincs nálunk a bölcsek köve, csak egy iránytű, amely megmutatja, merre érdemes menni. Az már az egyénen múlik, hogy személyre szabott tanácsainkból mennyit épít be saját életébe. Jó lenne, ha a "kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét" mellé bekerülne a rendszeres konzultációra való ösztönzés a dietetikussal. Talán kevesebb elhízott, magas vérnyomással, cukorbetegséggel, mozgásszervi panaszokkal küzdő honfitársunk lenne - véli Antal Emese.

Egészségfesztivál a Millenárison

"Egyszervolt Budán egészségfesztivál" címmel közös rendezvényt szervez a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és az Egyszervolt.hu gyermekportál szeptember 6-án 10 órától a budapesti Millenáris Parkban. A családok, az egészséges életmód és a kultúra egész napos eseményére a belépés díjtalan. A fesztivállal párhuzamosan zajlik "Meséktől a tudományig" címmel az MDOSZ V. szakmai napja a Jövő Házában, ahol szintén a gyermekek egészsége lesz a fő téma. Hamarosan elérhető lesz a világhálón a két szervezet együttműködésével készülő honlap is, ahol a szülők a gyermekek egészségével foglalkozó cikkeket olvashatnak szakértőktől, és kérdéseikre dietetikusok, orvosok, pszichológusok, védőnők, pedagógusok, gyógytornászok válaszolnak majd.

Sokáig csak a kórházakban volt természetes táplálkozási tanácsadók segítségét igénybe venni
Sokáig csak a kórházakban volt természetes táplálkozási tanácsadók segítségét igénybe venni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.