"Elsődleges feladat a formálódó, fiatal személyiségek segítése"

Új ifjúsági törvényt dolgoznak ki a jövő év végére, ezt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúságvédelmi főosztályának vezetője mondta a Művészetek Völgye fesztiválon.

Lakásfenntartási támogatás: szeptembertől természetben

Az eddiginél többen kaphatnak majd lakásfenntartási támogatást, amelynek része lesz a fűtési támogatás is.

Kétmilliárd a fiatalok társadalmi integrációjára

Kétmilliárd forint többletforrást biztosít átcsoportosítással gyermekek és fiatalok társadalmi integrációját segítő programok megvalósításra a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) - tudatta a tárca hétfői közleményében.

Így akar a kormány a fiatalok cim-cim-cimborája lenni

Iskoláknak kikölcsönözhető jegyellenőrök, okostelefonokra letölthető politikusportrék, a cserkészmozgalom fellendítése és a Cimbora című gyerekműsor újjáélesztése - ezek a tervek.

Több pénzt kaphatnak a háziorvosok

Novembertől több pénzt kaphatnak az alapellátásban dolgozók, egy praxis átlagosan havi 70-80 ezer forint többletbevételhez juthat.

 

Lakásalap rászoruló fiataloknak

A kormány 1,7 milliárdos alapot hoz létre, amiből 300-400 lakást vásárolnának a gyermekvédelemből (például állami gondozásból) kikerülő fiatalok számára. Korábban sok fiatal nem megfelelően használta fel az otthonteremtési támogatást.

Lakásalap létrehozásával segíti szeptembertől az intézményes gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő fiatalok önálló életkezdését a kormányzat. A szociális és a gyermekvédelmi törvény módosítása szeptember 1-jén lép hatályba.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága korábban azt közölte, a célra a költségvetési törvényben 1,745 milliárd forint áll rendelkezésre.

A tárca tájékoztatása szerint ez az összeg éves szinten 300-400 lakás vásárlását teszi lehetővé. Az új konstrukcióban a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő fiatalok tízéves időtartamra, de legfeljebb a 30. életévük eléréséig lakhatáshoz jutnak, ott, ahol számukra a munkavállalás lehetőségei adottak.

A fiatalok bérleti díj nélkül kapják meg a lakást azzal a feltétellel, hogy az ingatlan fenntartásának és karbantartásának a költségei őket terhelik. A lakáshasználatot a fiatalok pályázatokon igényelhetik.

A minisztérium közlése szerint az alap létrehozásával olyan lakáskontingenst kívánnak kialakítani, amely hosszú távon kezelni tudja a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő fiatalok lakáshoz jutását.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy "az állam kötelessége az önálló életkezdés küszöbén a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő gyermekek hosszú távú, kiszámítható segítése és védelme", mint írták, zökkenőmentes beilleszkedésük a társadalomba csak így biztosítható.

Utaltak arra is, hogy a korábbi években sok fiatal nem megfelelően használta fel a számára az állam által biztosított otthonteremtési támogatást. Ezért hozzák létre a gyermekvédelmi lakásalapot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.