Vészkiáltás

Minél nagyobb egy település mérete, annál feszültebb a hangulat romák és nem romák között.

Nem csak Jászladányban érezhető a növekvő a feszültség

Nyáron a Legfelsőbb Bíróság kilencéves ügy végére tett pontot, amikor kimondta, hogy Jászladányban az önkormányzat jogellenesen különítette el a hátrányos helyzetű és a roma gyerekeket.

Morvai Krisztinát meghívják és elküldik

Morvai Krisztina a pécsi Gandhi Gimnáziumban nem tarthatta meg rendhagyó történelemóráját.

A hejőkeresztúri csodaiskola: ha ilyen jó, miért nem követik többen?

Van egy iskola Borsod megye egyik legszegényebb térségében, ahová szeretnek járni a gyerekek.

Gyöngyöspata: még félnek a gyerekek

Ostoba előítélet, hogy minden gádzsó rasszista és minden cigány bűnöző. Visszatértünk a faluba.

 

Kivéreztetné a Jobbik a sajókazai iskolát?

Az iskolai dokumentáció hiányosságai miatt 3,2 millió forintos pénzbírsággal sújtotta a hátrányos helyzetű roma gyerekeket oktató sajókazai Ámbédkar iskolát a BAZ Megyei Munkaügyi Felügyelőség. A fenntartó a Jobbik hecckampányát sejti a példátlanul súlyos szankció mögött.

Megdöbbentően súlyos, 3,2 millió forintos pénzbírsággal sújtotta a hátrányos helyzetű roma gyerekeket oktató sajókazai Ámbédkar iskolát a BAZ Megyei Munkaügyi Felügyelőség - adta hírül a stop.hu.

- A vizsgálatok kezdete, vagyis december óta folyamatosan együttműködtünk az ellenőrökkel, és nem vitatjuk, hogy akadtak adminisztrációs hibáink, de nem számítottunk ilyen súlyú bírságra - mondta a stop.hu-nak Orsós János, az iskolát fenntartó buddhista Dzsaj Bhim közösség elnöke, aki szerint korrigálható hiányosságokról van szó.

Hozzátette: mikor föltették a kérdést a felügyelőség illetékeseinek, hogyan kell pontosan adminisztrálni a pedagógusok jelenlétét, ők sem tudták a választ. Az ellenőrök azt is elárulták, hogy nincs gyakorlatuk az iskolai adminisztráció nyomon követésében, amiből arra lehet következtetni, hogy kizárólag a sajókazai iskolát tisztelték meg a jelenlétükkel.

A fő kifogás az Ámbédkar iskola dokumentációjával, hogy a pedagógusok munkáját kizárólag a kötelező óraszámok alapján könyvelték a jelenléti ívek és a naplók alapján, miközben a tanerők otthoni munkáját is adminisztrálni kellett volna. - Nem vitatjuk a mulasztást, de a büntetés mértékét túlzónak tartjuk. Nem hiszem, hogy van még egy oktatási intézmény az országban, amelyre ekkora bírságot szabnak ki - nyilatkozta Orsós.

Az elnök szerint összehangolt jobbikos hadjáratnak esett áldozatul az iskola. Endrésik Zsolt, a Jobbik parlamenti képviselője már tavaly több fórumon jelezte: be fogja bizonyítani, hogy az iskola működése mögött mekkora csalások húzódnak, hisz ki látott már buddhistákat, ráadásul cigány buddhistákat Borsodban? A jobbikos képviselőnek különösen az szúrt szemet, hogy az általa gyanakvással szemlélt cigányok még a holokauszt-menetben is részt vesznek.

- Az a legfájóbb az egészben, hogy a megyei kormányhivatal felült a szélsőjobboldali hecckampánynak, mi több, kiszolgálójává vált - állítja Orsós János. Mint a stop.hu-nak elmondta, fellebbeznek a munkaügyi felügyelőség verdiktje ellen, kérni fogják a büntetés jelentős mérséklését, illetve a végleges összeg hosszú lejáratú részletekben való törleszthetőségét. Az elnök szerint amennyiben marad a 3,2 milliós bírság, alapjaiban rendül meg az iskola helyzete. Ez az összeg a működésükre kapott állami normatíva egyharmada.

Orsós úgy véli, éppen ez a Jobbik szándéka: kivéreztetni az intézményt. Ehhez jó partnernek bizonyult a helyi hatalom is, hisz az elmúlt 5 évben mintegy 50 hatósági ellenőrzést folytatott az iskolában, amely így méltán pályázhatna az ország legellenőrzöttebb iskolája címre. A folyamatos kutakodás persze a szakmai munkára is negatívan hat. Mintegy 1200 diák és 186 munkavállaló jelene és jövője a tét.

- Az a lényege a Jobbik támadásainak, hogy ez a párt a rasszista és sztereotíp megnyilvánulásaival igyekszik politikai tőkét kovácsolni magának. A mi munkánk azzal, hogy hasznos polgárokat igyekszünk nevelni és képezni a legszegényebb sorsú roma gyerekekből, keresztülhúzzuk a számításaikat - mondta a stop.hu-nak Orsós János.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.