Kínai ellenzéki aktivista kapta a Szaharov-díjat

A kínai hatóságok által bebörtönzött Hu Csia (Hu Jia), a Szaharov-díj idei kitüntetettje távollétében tartották meg az eredetileg díjátadónak szánt ünnepséget szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi székházában.

Az EP gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díját ebben az évben a polgári jogok védelmével, környezetvédelemmel, valamint az AIDS elleni harccal is foglalkozó Hu Csia kínai ellenzéki aktivista nyerte. Az idén huszadik évfordulóját ünneplő elismerést a "felforgató tevékenység" miatt kínai börtönben ülő díjazott nem tudta átvenni, széke a szerdai ünnepségen üresen maradt. Strasbourgba látogattak viszont a korábbi győztesek és Jelena Bonner, Andrej Szaharov özvegye.

Hu Csia az AIDS-esek jogaiért tüntet 2003-ban Pekingben
Hu Csia az AIDS-esek jogaiért tüntet 2003-ban Pekingben

Az ünnepségen videófelvételről lejátszották Hu Csia feleségének üzenetét, aki beszámolt arról, hogy férjét időközben olyan börtönbe szállították át, ahol az előző fogvatartási helynél jobbak a körülmények.

Kína nagy ország, és a világnak szüksége van rá, miként Kínának is szüksége van a világra, az emberi jogok kérdésében azonban az Európai Unió nem maradhat néma - mondta az ünnepség utáni sajtóértekezleten Hans-Gert Pöttering, az EP elnöke.

Jelena Bonner arról beszélt, hogy Kínának meg kell értenie: abból nem fog kisülni semmi jó, ha a gazdasági nyitási intézkedéseket nem követik politikai változások.

Az Andrej Szaharov egykori szovjet atomfizikusról és ellenzéki gondolkodóról elnevezett díjat 1988 óta évente ítéli oda az Európai Parlament az elnyomás és az igazságtalanság ellen küzdő, kiemelkedő személyiségeknek, szervezeteknek. A nyertes az elismerő oklevél mellé 50 ezer eurót kap.

A kerek évforduló alkalmából kedden Strasbourgban kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelyre az összes még élő korábbi díjazott meghívást kapott. A beszélgetés végén Hans-Gert Pöttering kezdeményezte a Szaharov-hálózat nevű szerveződés létrehozását, azzal a céllal, hogy a korábbi díjazottak kapcsolatban maradjanak egymással és az Európai Parlamenttel. Az EP így továbbra is támogatni tudja a Szaharov-díjasok emberi jogi küzdelmét, a nyertesek pedig "az emberi jogok nagyköveteiként" tevékenykedhetnek az egész világon.

Szent-Iványi István liberális EP-képviselő, akinek kezdeményezésére december 2-án nemzetközi civil szervezetek részvételével konferenciát tartottak a kínai emberi jogi helyzetről az Európai Parlamentben, üdvözölte, hogy az EP 1996 óta először ismét kínai emberi jogi aktivistának ítélte oda a rangos elismerést.

"Sajnos nem váltak valóra azok a reményeink, hogy a pekingi olimpiai játékok érdemi és tartós javulást hoznak Kínában az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása terén, sőt komoly visszalépéseket tapasztalhattunk" - hangsúlyozta kommentárjában Szent-Iványi István. A magyar liberális EP-képviselő szerint a december 1-jére tervezett EU-Kína csúcstalálkozó kínai lemondása és a politikai bűncselekmények miatti kivégzések felújítása azt jelzik, hogy Peking továbbra is elutasítja az egyetemes emberi jogi normákat, sőt valódi párbeszédre sem hajlandó azok érvényesüléséről.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.