Válság 2.0

Benne vagyunk.

A válságelhárítási tervekről

Az ország jövedelemtermelése és felhasználása közötti szakadék 2002 és 2006 között különösen megnőtt. A következményekkel való együttélés terheit a világválság súlyosbítja. A Nemzeti Kör állásfoglalása

Közszolgák úri dolga

A gazdasági válság kirobbanása óta a közvélemény felháborodottan fogadja, ha a bankárok milliós jutalmakat vesznek fel. A politikusok sem adják alább, miközben az állami vállalatok vezetői is csillagászati fizetéseket tesznek zsebre. Metazin

A derülátó Springer-vezér nem kér állami mentőövet

Az internet jobbá teszi az újságírást – nem kisebb szaktekintélytől származik ez a kijelentés, mint Mathias Döpfnertől, a német Axel Springer kiadóház vezetőjétől, aki ugyanakkor a nyomtatott újságot sem temeti.

Van-e közöm hozzá?

A főváros tele van rossz minőségű utakkal. Öröm látni, hogy felvonulnak az útkarbantartás szakértői, de apátiába süllyedünk az elvégzett munka láttán. Íme néhány fotó a Szabolcska Mihály utcából.

 

Kína fogyasszon többet, Amerika kevesebbet!

A recesszió megfékezése érdekében a legfontosabb teendő az amerikai fogyasztás csökkentése és a kínai fogyasztás növelése - javasolja Oliver Blanchard, a Nemzetközi Valutaalap elemzője az elmúlt két évben az IMF által rendezett szakértői konzultációk alapján a Financial Times-ban.

A Nemzetközi Valutaalap már 2007 óta aggodalommal figyeli a világgazdaság egyensúlyának egyre nyilvánvalóbb felborulását. Az IMF közgazdászainak körében már akkor is egyértelműnek tűnt, hogy az amerikai fogyasztás csökkentésére és a kínai fogyasztás növelésére van szükség. Így mérsékelni lehetett volna az Egyesült Államok kormányának és lakosságának eladósodását és növekedett volna az amerikai export. A kínai fogyasztás növekedése biztosította volna, hogy az ázsiai ország kevésbé függjön az exporttól. A fogyasztási szokások átalakításával makrogazdasági elemzők szerint esély lett volna a munkanélküliség drasztikus csökkentésére, sőt, akár a teljes foglalkoztatottság megvalósítására az Egyesült Államokban és Kínában egyaránt.

Az IMF tanácsát azonban senki sem fogadta meg a válság kirobbanásáig. Az elmúlt hónapokban mégis egyre több jel mutat arra, hogy a recesszió hatására kezdenek megvalósulni a Nemzetközi Valutaalap szekértői által  két éve javasolt változások: az amerikai megtakarítások legalábbis nőni kezdtek. Blanchard szerint különösen az ad okot bizakodásra, hogy véget ért az elmúlt évek ingatlanpiaci és tőzsdei szárnyalása - olvasható a globusz.net szemléjében.

A válság megfékezéséhez elengedhetetlen, hogy a kínai fogyasztás növekedésnek induljon. Blanchard szerint ehhez a kínai kormánynak a befektetések élénkítése helyett a belső kereslet növelését kell támogatnia. Ezt pedig leginkább a szociális intézményrendszer megerősítésével érheti el, hiszen a létbiztonság erősödése és az állami egészségügyi szolgáltatások kibővítése fokozhatja a kínaiak költekezési hajlandóságát.

(forrás: Financial Times)

 

Vásárlási fõszezon a New York-i Macy's áruházban
Vásárlási fõszezon a New York-i Macy's áruházban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.