Miért élünk olyan sokáig?

Mindenki hosszú életű akar lenni, de senki sem akar megöregedni. Szükségünk lenne olyan elképzelésekre, amelyek azzal a tisztelettel és intelligenciával közelítik meg az élet utolsó fázisának értelmét, ahogy az megérdemli.

Légcsavaros legendák 1.

A valódi sikert a motoros repülés terén az amerikai Wright fívérek 1903-as első sikeres repülése jelenti. A nevet és az évszámot mindenki ismeri. Van azért néhány körülmény, amire érdemes kitérni.

A választások zsákutcája

Sokan – és ha jól érzékelem napról napra egyre többen – vagyunk, akik úgy gondoljuk, a közelgő országgyűlési választásokon nem lehet jó döntést hozni – akárhogyan dönt is az ember, meg kell alkudnia az elveivel, a demokráciáról vallott felfogásával.

Miért érdemes a Kürtöt választani?

Kétszáz diák, harminc tanár, avagy ilyen az élet a Kag-ban. Mostani videónkban a nebulók és mentoraik is nyilatkoznak arról, hogy miért érdemes a Kürtöt választani.

Hangács, 2010. február 6.

A fiatal özvegyasszonyt rabláncon kísérte három mikrobusznyi géppisztolyos és kutyás kommandós egység a gyászszertartásra, ahol jelen volt az édesapját gyászoló hét éves gyermeke is, aki így végképp szülői támasz nélkül maradt. Bartos Dezsőtől öt kiskorú gyermeke vett végső búcsút.

 

Keveset mossa kezét az amerikai

Az amerikai "Szappan és Mosópor Társaság" felmérése szerint a korábbi évekhez képest javultak az amerikaiak higiéniás szokásai, de még mindig kevesebbszer mosnak kezet a szükségesnél.

A megkérdezettek fele - saját bevallása szerint - tíznél többször mos kezet egy nap, amely komoly előrelépés a tavalyi 36 százalékhoz képest. Ha alacsonyabbra tesszük a lécet, azaz azokat keressük, akik legalább hétszer mosnak kezet, akkor már tízből hét amerikai felel meg ennek a kritériumnak.

A férfiak jóval kevésbé figyelnek oda a higiéniára, mint a nők. Amíg a nők 62 százaléka legalább tízszer megmossa a kezét egy nap, addig a férfiaknál ez az arány 37 százalék - írja a medicinenet.com.

A kutatás azt is megállapítja, hogy az egészségügyi kormányzati javaslatok szerint egy kézmosásnak 15-20 másodpercig kellene tartania, amelyet csak a megkérdezettek fele tart be. Szintén alacsony azok aránya, akik köhögés vagy tüsszentés után megmossák a kezüket, erre csak minden negyedik amerikai hajlandó.

Síklaki István, az ELTE Társadalomtudományi Kar dékánhelyettese szerint általános jelenség, hogy sokkal nehezebb a fegyelmezett és rendszeres védekezést megvalósítani olyan veszélyforrással szemben, amelyről nincs kézzelfogható, szemmel látható tapasztalatunk.

Azok a veszélyforrások, mikroméretű kórokozók, amelyekkel szemben a kézmosás megvédhet, éppen ilyenek. Mivel a közvetlen élmény nem jön segítségünkre, az a társadalmi megoldás, hogy gyerekkorban kialakítjuk a megfelelő normákat, és így szinte reflexszerűvé tesszük a védekezést. Bizonyos normák elsajátításában - amilyen a tisztaság normája is - a nők hagyományosan a férfiak előtt járnak - értelmezi a kutatást Síklaki.

(forrás: ELTE TÁTK Hírlevél)

Jó, ha kezet mos
influenza, csepel,
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.