Százmillió a valóságra

Tizenöt-húsz jó minőségű, külföldön is terjeszthető, új dokumentumfilm készülhet el abból a százmillió forintból, amelyet a Duna Televízió (DTV) és a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) "adott össze".

Jövő tavasztól vetítik a Puskás-dokumentumfilmet

Várhatóan áprilisban mutatják be a hazai mozik Almási Tamás Puskás Ferencről szóló dokumentumfilmjét.

Gansükh - sámán és reformer

Sámán, jós és reformer politikus egyszerre a Belépő a Mennyországba címmel készülő magyar-lengyel dokumentumfilm mongol főhőse. Füredi Zoltán rendező a legutóbbi, tragédiába torkolló választások után fejezte be a forgatást Mongóliában.

A halál emberi arca

"Félek a haláltól, de abban bízom, sikerül legyőznöm a félelmem, ha filmet forgatok róla" (Marcin Koszalka)

.

A nürnbergi per

1946. október 1-én befejeződött a náci Németország vezetőinek felelősségre vonásával foglalkozó persorozat. Korabeli felvételek (freepress.hu). Videó

 

Kameraprotézissel dolgozó félszemű dokfilmes

Simon & Garfunkel legendás, Amerika című számában van egy alak, akinek csokornyakkendője valójában egy kamera – lehet, hogy ez adta az ihletet annak a félszemű dokumentumfilmesnek, aki pont erre készül, de nem egy nyakkendőbe, hanem a szemprotézise helyére építtet be egy videokamerát. A kanadai Rob Spence egyik szeme gyerekkorában, egy lövöldözéses balesetben megsérült, néhány éve pedig el is kellett távolítani.

Most a fejébe vette, hogy a hátrányt előnyére fordítja, s a különböző megfigyelő kamerák terjedéséről forgatandó filmjét részben a műszemébe építendő, parányi videokamera segítségével készíti el. A Newser információi szerint azt reméli, hogy a szemébe rejtett kamerával ugyanazokat a dolgokat tudja majd rögzíteni, mint amiket az ép szemével lát, a kameraszemét ugyanis szemizmaihoz kapcsolják, így az ugyanúgy mozog majd, mint a másik.

Élő térfigyelő géppé kíván válni, hogy rájöjjön: tisztában vannak-e vele az emberek, hogy szinte szó nélkül, észrevétlenül sétálnak bele Orwell Nagy Testvérének világába. Mint mondta, dokumentumfilmjének alanyaival nem tudatja előre, hogy felveszi a velük folytatott beszélgetéseket, csak a rögzítés után kéri majd a hozzájárulásukat a filmben való szerepeltetésükhöz.

A különleges szemprotézisbe egy, a gyomortükrözéshez használt kamerát, elemet és adókészüléket építtet a vállalkozását segítő csapattal, amelynek többek között Steve Mann, a Massachusetts Institute of Technology egyik tudósa is tagja.

A fejlesztő csapat már a jövő hónapra el akar készülni a kamerával. Spence, aki tréfásan Eyeborg-nak nevezi magát, egy brüsszeli sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kameraszem - amely ugyanolyan színárnyalatú lesz, mint az ép szeme -, sokkal természetesebb társalgást tesz majd lehetővé, mint ha hagyományos kamerával dolgozna.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.