Kalifornia a melegházasság mellett

A kaliforniai lakosok jelentős része engedélyezné az azonos neműek házasságát a Public Policy Institute of California kutatása szerint. Ez az első alkalom, hogy a válaszadók többsége nem a melegházasságot ellenzők, hanem az azt támogatók körébe tartozik.

A kutatást mintegy kétezer fő részvételével készítették és az adatok szerint a válaszadók 50 százaléka támogatta az azonos neműek házasságát, míg 45 százalékuk ellenezte. A felmérést készítő cég 2000 óta rendszeresen vizsgálja ezt a kérdést, ám állításuk szerint a támogatók aránya eddig még sosem ment 45 százalék fölé.

A támogatók többségét a demokraták és a független szavazók adják: előbbiek 64, míg utóbbiak 55 százaléka engedélyezné az azonos neműek házasságát, a republikánusok 67 százaléka azonban ellenzi a melegek törvény által elismert házasság kötésének lehetőségét.

Az országos adatok már más képet festenek a kérdésről. A Pew Research Center korábbi, 2009-es átfogó kutatása szerint az amerikaiak 39 százaléka támogatja csak az azonos nemű párok házasságkötését, míg 53 százaléka ellenzi. Ezzel párhuzamosan folyamatosan nő viszont a regisztrált élettársi kapcsolatot támogatók aránya: 2009-ben már a megkérdezettek 57 százaléka támogatta, míg 2003-ban az első megkérdezés során ez az arány csupán 45 százalék volt.

A kutatása azt is vizsgálta, vajon a kaliforniaiak egyetértenek-e azzal, hogy a meleg és leszbikus katonák másságukat nyíltan vállalva szolgáljanak a hadseregben. Az adatok szerint a válaszadók 75 százaléka támogatta a felvetést. Egy korábbi, 2010. februári kutatás országos szinten is hasonló eredményt mutatott. A New York Times - CBS News felmérése szerint a válaszadók 70 százaléka engedné, hogy a melegek és leszbikusok hivatásszerűen védjék a hazájukat, míg 60 százalék azzal is egyetértett, hogy a melegek és leszbikusok katona létükre nyíltan vállalhassák másságukat is.

A kaliforniai meleg párok egyébként egyszer, 2008-ban egy rövid ideig már köthettek házasságot, ám az ezt ellenzők néhány népszavazást követeltek, melynek során leszavazták az indítványt, így végül az állam hatályon kívül helyezte a házasságkötést lehetővé tévő intézkedést. A Legfelsőbb Bíróság 2009-ben elutasította a meleg jogokért harcoló csoportok fellebbezését, bár a vizsgálóbizottság véleménye szerint a melegházasságok betiltása Kaliforniában egy joghézag következménye, amelyre a jövőben igyekeznek megoldást találni. A házasságkötés lehetőségének eltörlése egyébként nem érinti azt a 18 ezer párt, akiknek a rövid idő alatt sikerült élni a lehetőséggel, így ők továbbra is házasok maradhatnak - írja az ELTE TÁTK hírlevele.

A magyarok kevésbé toleránsak

A homoszexuálisok megítéléséről Magyarországon utoljára a Medián készített kutatást 2007-ben. Ekkor a megkérdezettek 30 százaléka értett egyet az azonos neműek házasságkötésének lehetőségével, míg 65 százalékuk ellenezte azt, ráadásul a válaszadók 34 százalék szerint a melegek életét állami vagy jogi eszközökkel kellene korlátozni. A felmérésben résztvevők 47 százaléka szerint egy homoszexuális ember akkor jár el helyesen, ha titkolja másságát, és csupán 38 százalék ért egyet azzal, ha valaki nyíltan vállalja szexuális irányultságát.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.