Az alanyról és az állítmányról

Dávid Ibolya sem ugyanaz az ember, aki még néhány éve, például a súlyos "nem értek a focihoz" idején volt. Vagy amikor Bokros Lajos csomagját és programját nagyjából népnyúzónak vagy még rosszabbnak titulálta.

Miért élünk olyan sokáig?

Mindenki hosszú életű akar lenni, de senki sem akar megöregedni. Szükségünk lenne olyan elképzelésekre, amelyek azzal a tisztelettel és intelligenciával közelítik meg az élet utolsó fázisának értelmét, ahogy az megérdemli.

Légcsavaros legendák 1.

A valódi sikert a motoros repülés terén az amerikai Wright fívérek 1903-as első sikeres repülése jelenti. A nevet és az évszámot mindenki ismeri. Van azért néhány körülmény, amire érdemes kitérni.

A választások zsákutcája

Sokan – és ha jól érzékelem napról napra egyre többen – vagyunk, akik úgy gondoljuk, a közelgő országgyűlési választásokon nem lehet jó döntést hozni – akárhogyan dönt is az ember, meg kell alkudnia az elveivel, a demokráciáról vallott felfogásával.

Miért érdemes a Kürtöt választani?

Kétszáz diák, harminc tanár, avagy ilyen az élet a Kag-ban. Mostani videónkban a nebulók és mentoraik is nyilatkoznak arról, hogy miért érdemes a Kürtöt választani.

 

Január

Az év első hónapjában még mindenki bizakodó. A szilveszteri fogadalmak még a fülünkben csengenek, ám ahogy telnek-múlnak a napok, a megváltott kondi-bérlet egyre ritkábban kerül elő, észrevesszük, hogy ismét apró-cseprő dolgokon zsörtölődünk, és már a sokadik doboz cigarettát vesszük meg. S ekkor ráeszmélünk: nem változott semmi. A „fogadomok” és „esküszömök” szavatossága igen rövid, nincs mit tenni.

S ha már úgy is minden a régi, minek tovább erőlködni, edzés helyett leülünk a gép elé. Mert az internet is a régi, nem okoz csalódást. Böngészünk, szörfölünk, csevegünk, keresünk. És valamit mindig találunk, olykor érdekes dolgokat is.

Például január tizenötödikén volt kilenc éves a Wikipedia. Persze ez nem jubileum, és minek is örüljünk, nem mi találtuk ki, arra viszont büszkék lehetünk, hogy a tízmilliomodik szócikket (még 2008. március 27-én) Pataki Márta készítette Nicholas Hilliard festőről.

Megtudjuk azt is, hogy a Január keresztnév is, bár a legnagyobb közösségi oldal keresője szerint nem túl gyakori, igazából nem is talált ilyet. Az persze vicces, hogy Január névnapja július 10, illetve szeptember 19. De nem lepődünk meg, logikát rég nem keresünk semmiben.

Rio de Janeiroról viszont nem valószínű, hogy leghidegebb hónapunk jut legtöbbünk eszébe, pedig a város nevének jelentése portugál nyelven „januári folyó", és azoktól a hajósoktól származik, akik 1502. január 1-jén fedezték fel ezt a helyet, és egy folyó torkolatának vélték. A városnak egyébként eredetileg São Sebastião (Szent Sebestyén) a neve. E sorokat közömbösen fogadjuk, hiszen mikor jutunk mi el Rioba, főleg egy Cabrioval...

1935-ben, Izlandon e hónap harmincadikán legalizálták a világon elsőként az abortuszt. Ennek megítélésén eltöprengve kicsit elfáradunk, és úgy döntünk, inkább megnézzük a BKV honlapját, vajon holnapra nem hirdetnek-e ismét sztrájkot. Közben a lebontott karácsonyfáról megmaradt - és a család többi tagja elől megmentett - szaloncukrot majszoljuk, és eszünkbe jut a kondi-bérlet, de kinézve az ablakon látjuk, hogy sötétedik, és inkább elhatározzuk: ha holnap mégsem járnak a buszok, elsétálunk az edzőterembe... Majd bekapcsoljuk a televíziót, hátha újabb, a magyar nyelv színes és választékos megnyilvánulásának lehetünk tanúi valamelyik kibeszélő showban.

Januári fürdőzés a Copacabanán
Januári fürdőzés a Copacabanán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.