Idióták Isten állatkertjében: oroszlánburger a vb-re

Oroszlánhúsból készült hamburgert szolgálnak fel a Dél-Afrika tiszteletére egy amerikai étteremben. Csak az afrikai kultúrát hoznák közelebb az amerikaiakhoz – állítja a tulajdonos.

Az „oroszlán-burgert” fűszeres sült krumplival és sült kukoricával körítve ötezer forintnak megfelelő összegért kóstolhatják meg az ínyenc amerikaiak az arizonai Il Vinao étteremben. A hamburger csak korlátozott számban kapható: négy és fél kilogramm oroszlánhús áll az étterem rendelkezésére, amelyet marhahússal „javítanak fel”. A világbajnokság oltárán feláldozott oroszlánt egy, az amerikai mezőgazdasági minisztérium által felügyelt illinoisi farmról kerítette az étteremtulajdonos, Cameron Selogie. Szerinte ez egy páratlan lehetőség arra, hogy méltó tisztelettel illessék a világbajnokságot rendező Dél-Afrikát. – Arra gondoltunk, hogy számos kalandvágyó vendég érdekes élménynek tartaná, hogy oroszlánhúst ehet – mesélte a férfi.

A lion yawns at a nature reserve on the outskirsts of Pretoria June 29, 2010.  REUTERS/Enrique Marcarian  (SOUTH AFRICA - Tags: SOCIETY ANIMALS)
A lion yawns at a nature reserve on the outskirsts of Pretoria June 29, 2010. REUTERS/Enrique Marcarian (SOUTH AFRICA - Tags: SOCIETY ANIMALS)

Lelkesedését azonban nem mindenki osztja. Állatvédő aktivisták és civilek is felháborodásukat fejezték ki, hogy egy nagyragadozót ilyen méltatlan sorsra jutott.
A különös fogás bevezetése óta dühös e-mailek százai árasztották el a tulajdonos postafiókját, sőt, azzal is megfenyegették, hogy felrobbantják az éttermét. Selogie nem lát semmi kivetnivalót a marketing-fogásban. – Afrikában esznek oroszlánt. Ha az afrikaiaknak lehet oroszlánt enni, akkor mi miért ne tehetnénk? – érvelt a Telegraph riporterének. Hozzátette, hogy már különben is elmagyarázta a tüntetőknek, hogy az afrikai oroszlán a védett és nem a veszélyeztetett állatok listáján van, ami az ő értelmezése szerint feljogosítja arra, hogy a különleges hús az étlapra kerüljön.

A minisztérium szóvivője szerint az oroszlánhús valóban nem egy hétköznapi étel az Egyesült Államokban, de fogyasztását a törvény nem tiltja. Susan Copper állatvédő aktivista szerint, aki korábban rendszeresen vendégeskedett az étteremben, ez nagyon is baj: – Mélységesen fel vagyok háborodva. Mi a következő? Kutyák? Macskák?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.