Schweitzer nyomában a Gyáli úton

Ma van az AIDS világnapja, s elgondolkodtató, hogy felvilágosítás ide vagy oda, még mindig nagyon keveset lehet tudni erről a betegségről, ami napjainkban már egyre jobban kezelhető.

Névtelen szűrés premier plánban

A pár perces vérvizsgálat valóban nem került semmibe, kis vér az ujjbegyből, névtelenséget garantáló jelige, s tíz perc múlva minden kételyre megvolt a válasz. Ez még megérte volna, ha egyidejűleg nem veszi jó közelről három különböző forgatócsoport az anonim sorban állókat.

Évente százezer új HIV fertőzött, csak Európában

Hiába az elmúlt években indított felvilágosító- és megelőző programok, Európában gyorsan nő a HIV-fertőzöttek száma. Különösen Kelet-Európában aggasztó a helyzet, Oroszországban például a lakosság 1,1 százaléka fertőzött.

A HIV megfékezhető lehetne

Tudósok szerint akár negyven év alatt el lehetne érni a HIV vírus teljes visszaszorítását. A halálos járvány megfékezéséhez ráadásul még csak csodaszer sem kell: elég lenne rendszeresen szűréseket végezni és minden beteget antiretrovirális gyógykezelésnek alávetni.

Kelet-Európában terjed a leggyorsabban az AIDS

Hatalmas a szakadék Kelet- és Nyugat-Európa között az AIDS-betegek ellátásában - állítja az Egészségügyi Világszervezet, amely szerint Európában terjed leggyorsabban a HIV vírus.

 

HIV-járvány pusztít Algériában

Legalább hatszáz új HIV-fertőzöttet regisztráltak Algériában 2010 eleje óta, és ezzel mintegy hatezerre emelkedett a vírushordozók száma - mondta szerdán egy egészségügyi tisztségviselő, Szkander Adbelkader Szufi.

"Az emberi immunhiányt okozó vírus (HIV) 1985-ban jelent meg Algériában, és a hivatalos adatok szerint immár 4745 szeropozitív - vírushordozó és fertőzőképes, de még nem beteg - ember él az országban, 1118-an pedig már elkapták az AIDS-et" - mutatott rá Szufi, aki egy, a nemi úton terjedő betegségek ellen harcoló szervezet elnöke. Az orvos szerint ez a szám azonban még mindig messze áll a valóságtól.

Az algériai lakosság 1 százaléka fertőződött meg HIV-vel, amely nemzetközi szinten is alacsony aránynak számít, de a járvány rohamosan terjed.

Szufi az el-Mudzsáhid című napilap rendezte konferencián tartott előadást. Az összejövetel célja egy országos kampány elindítása volt, amely az asszonyoknak és a gyermekeknek szeretne jobb védelmet nyújtani az AIDS ellen.

A HIV okozza az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) nevű betegséget. Az AIDS-világjárvány kezdete, az 1980-as évek eleje óta csaknem 60 millió ember fertőződött meg HIV-vírussal, és 25 millióan haltak meg annak következtében. A legveszélyeztetettebb területek Fekete-Afrikában találhatóak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.