Ítélet várható a tankelkötő perében

Ma dönthet a bíróság a tankelkötő ügyében.

Gárdaőrület, rendszerbe foglalva

Világuralomra és Magyarország leigázásra törnek a zsidók, mellesleg négymilliárd embert ki akarnak irtani, gázkamrák nem léteztek, a West Point-i katonai akadémián pedig ősmagyar hadműveleteket oktatnak - címszavak egy gárdás toborzóról. Videó

Nem váltott ki "tevékeny gyűlöletet" a holokauszttagadás a Várban

Már nem gyanúsított az a két férfi, aki ellen a holokauszttagadó demonstráció ügyében indítottak eljárást, mivel az ügyészség helyt adott a panaszuknak.

Az egyesülettel a Magyar Gárda is megszűnt

Nem működhet tovább a Magyar Gárda Egyesület. Az ítélet a Magyar Gárda Mozgalomra is érvényes - mondta ki jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. A gárda rendezvényeit a hatóságok nem engedélyezhetik, s ha mégis utcára vonulnak, a demonstrációt fel kell oszlatni. Videó

A gárda a régi

Jelentős rendőri jelenlét mellett, de komolyabb hatósági beavatkozás nélkül zajlott le szombat délután egy szentendrei magántelken a régi-új Magyar Gárda és a Jobbik Magyarországért Mozgalom "családi napja".

 

Ha a gárda tüntet, akkor a rendőrség oszlat

Ha a Magyar Gárda tagjainak részvételével szombaton tüntetést szerveznek, azt a rendőrség feloszlatja - tudatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A gárdás tagtoborzókat nem akadályozzák, de a szervezők büntetőjogi felelősségre vonása nem marad el.

A Magyar Gárda Egyesület és a Mozgalom feloszlatásáról hozott jogerős ítélet végrehajthatóságának főpróbája lesz július 4-én több helyütt. A Budaházy György Baráti Köre és a Hatvannégy Vármegye - a Magyar Gárda felhívására - demonstrációt hirdetett a budapesti Szabadság térre, több vidéki helyszínen pedig a gárda tagtoborzót tart.

A tüntetés célja, hogy a résztvevők tiltakozzanak az egyesület „koncepciós, politikai nyomásra történt betiltása ellen". A rendezvényt a gárda honlapján is meghirdették, kérve tagjaikat, hogy „az egyesület és a többi jogtalanul zaklatott hazafi melletti szimpátiájuk megnyilvánulásaként" menjenek el a térre.

A BRFK a bejelentést - mert a teret korábban bejelentett kulturális rendezvény foglalja el - nem vette tudomásul. Ha mégis „lesznek olyan magánszemélyek és szervezetek, különös tekintettel a Magyar Gárda Egyesületre", akik és amelyek nem tartják tiszteletben a határozatot, „a rendőrség, élve a jogszabályok adta lehetőségekkel, a leghatározottabban fog fellépni" - tudatja a BRFK. Magyarul: a demonstrációt feloszlatják.

Budapest rendőrfőkapitánya szombatra a város egész területén fokozott ellenőrzést rendelt el, hogy megakadályozzák a közbiztonságot veszélyeztető cselekményeket. Ennek keretében személyeket igazoltathatnak, a ruházatukat és a járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják. Kilátásba helyezik azt is, hogy „a gyanús, feltehetően szabálysértést elkövetni szándékozó" személyekkel szemben intézkedni fognak.

A rendőrség az egyesülési joggal visszaélés gyanúja miatt büntetőeljárást is indít - tudtuk meg. Ennek oka, hogy a Magyar Gárda hivatalosnak minősített honlapján a Szabadság téri demonstrációra vonatkozó felhívás jelent meg, amely „a gárdistákat, pártolókat, valamint Magyar Gárda-szimpatizánsokat" szólítja fel a részvételre. Egyes megyei „zászlóaljak" még autóbuszt is ígérnek az utazáshoz.

A következő néhány nap vidéki tagtoborzók sorát is szervezi a Magyar Gárda. Ez ugyancsak a honlapjukról derül ki. Ezeket a rendezvényeket mindenütt zárt helyen, például közösségi házban, kultúrházban, presszóban, csárdában vagy sörözőben tartják. Így azok nem esnek a gyülekezési jog hatálya alá.

Rendőrségi források szerint ilyen toborzók esetén - amíg nem történik rendbontás - nincs mód a beavatkozásra. De a nyílt törvénysértést nem kívánják szó nélkül hagyni: aki szembemegy az ítélettel, és meghatározó részt vállal a feloszlatott egyesület működtetésében, mi több, új tagok toborzásában, annak büntetőeljárásra kell számítania. A zártkörű rendezvényeket tehát nem akadályozzák meg, de a szervezők felelősségre vonása valószínűleg nem marad el.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.