Életveszélyes gyerekgyógyszer?

Súlyos, alkalmasint veszélyes, sőt életveszélyes mellékhatásai vannak az amerikai központú Eli Lilly gyógyszermulti egyik termékének, a hiperaktivitásban „szenvedő” gyerekek számára Magyarországon is forgalmazott Stratterának – állítják a ZDF német közszolgálati televízió Frontal 21 című dokumentum-műsorában, amelyet ma este sugároznak.

A gyógyszert négy gyermek életének kioltásával és 234 esetben súlyos mellékhatás okozásával gyanúsítják - olvasható a tévétársaság által kiadott program-előzetesben. Minden esetben gyerekekben okoztak kárt - mondják.

Az Eli Lilly gyógyszerkonszern által készített, és Magyarországon is forgalmazott  Stratterát gyerekeknek és fiataloknak adják, akik az úgynevezett Zappelphillipp-szindrómában szenvednek, és az lenne a dolga, hogy egész nap nyugalomban tartsa a hiperaktívnak mondott kis pácienseket – magyarázzák a ZDF előzetesének készítői. Németországban gyermekek ezrei, a világon összesen 3,5 millióan szedik a csak receptre kapható szert – teszik hozzá.

A Wikipédia magyar nyelvű szekciója szerint a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder ADHD ) neurológiai természetű fejlődési rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység, gyenge impulzuskontroll.

Az online Gyógyszerlexikonban elérhető hivatalos magyar nyelvű betegtájékoztató szerint a Strattera „egy nem serkentő hatású gyógyszerkészítmény, mely a figyelemhiányos és a hiperaktivitási zavar (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder ADHD) kezelésére szolgál. A Strattera atomoxetint tartalmaz, mely növeli a noradrenalin mennyiségét. Ez az agyban természetes úton termelődő vegyület, mely fokozza a figyelmet és csökkenti a robbanékonyságot és a túlzott aktivitást figyelemhiányban és hiperaktivitásban szenvedő betegeknél. Ezt a gyógyszerkészítményt a figyelemhiány és hiperaktivitás tüneteinek szabályozására írták fel. A Strattera nem okoz hozzászokást.”

Közel húsz mellékhatás

A betegtájékoztatóból az is kiderül, hogy a gyakran felnőtt korban is felírt szernek közel húsz mellékhatása ismert, s például kifejezetten ellenjavallt a szer hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység, meghatározott, a depresszió és más pszichés problémák kezelésére használt gyógyszerek párhuzamos szedése, valamint zöldhályog betegség esetén.

A Frontal 21 szerkesztőség által készített „A pharmakartell” című dokumentumműsor munkatársainak  kutatásai szerint  a német szövetségi gyógyszerintézetben 2005, a Strattera németországi bevezetése óta 234 olyan esetet jegyeztek fel, amelyben a páciens részben veszélyes mellékhatást szenvedett a szer szedése nyomán. Minden esetben gyerekek és fiatalok voltak a páciensek, és a többi között szívelégtelenségre, hirtelen hallásvesztésre, illetve öngyilkos gondolatok jelentkezésére panaszkodtak. A gyógyszerhivatal adatai szerint négy gyermek életét vesztette, közülük a legkisebb három éves volt. A regisztrált halálokok: öngyilkosság, szívinfarktus, agyvérzés.

"Vonják ki a forgalomból!"

A film riporterei a német orvosok és betegpénztárak közös országos bizottságának a páciensek érdekeit képviselő megbízottját is megkérdezték az ügyben. Jörg Schaaber azt követeli a riportban, hogy azonnal vonják ki a forgalomból a Stratterát. Szerinte a szert elvben egészséges gyerekeknek írják fel. Olyanoknak, akik csak izgágák, nyugtalanok és nehezen összpontosítanak. Ezek azonban gyakran nem betegségtünetek, csupán idegesítők a környezet számára. Nagyon kérdéses, fogalmaz a betegképviselő, hogy szabad-e egyáltalán gyerekeket ilyen nagy hatású és ilyen súlyos mellékhatásokat kiváltó gyógyszerekkel kezelni. Ez egyáltalán nincs arányban a szóbanforgó gyógyszer rendkívül kétséges hatásaival – magyarázza a filmelőzetes szerint Schaaber.

Peter Schönhöfer professzor, az arznei-telegramm nevű gyógyszerszakmai hírlevél készítője is súlyos aggályokat fogalmaz meg a dokfilmben az előzetes szerint. Kifejti, hogy a nevezett gyógyszerben található anyagok olyan hatást váltanak ki, mint az amphetaminok vagy, mai szóhasználattal, mint a speed. Ezek veszélyes hatóanyagok, mert túlzott izgalmi állapotot idéznek elő, beleértve az önagressziót, azaz az öngyilkosságot – fogalmaz a ZDF riportjában a professzor.

A Frontal 21 szerkesztői kiváncsiak lettek volna az Eli Lilly konszern illetékeseinek a véleményére is a Strattera veszélyes mellékhatásaival kapcsolatban, ám nem kaptak érdemi választ. Ehelyett a multi közölte: „Lilly egy kutató gyógyszeripari vállalat, amely számára termékeinek minősége és pácienseinek biztonsága az első.”

A gyártó cáfol

Nem sokkal a ZDF előzetesének megjelenése után, de még a film adásba kerülése előtt a Lilly németországi központja saját honlapján is olvasható "helyreigazítást" tett közzé, amely cáfolja, hogy a Stratterával összefüggésbe hozható módon bárki is életét vesztette volna Németországban. Tévesnek mondják azt a filmelőzetesben szereplő állítást is, amely szerint a Strattera az amphetaminokhoz, illetve a speedhez hasonló hatást fejtene ki.Végül leszögezik, hogy a szer haszon/kockázati mutatója 83 országból származó tapasztalataik szerint változatlanul pozitív.

(zdf.de, Lilly, NOL)

Veszélyes szer?
Veszélyes szer?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.