Mutyi az ifjúsági táborok körül

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy az ifjúsági programok, köztük nyári táborok közpénzből történő támogatásáról "kormányzati mutyi" révén, még a kormányváltás előtt döntsenek.

A lekötött uniós források negyede "kelt el"

Magyarországon a tavalyi év végéig a 2007 és 2009 között leköthető uniós források negyedét, azaz mintegy 3,4 milliárd eurót fizettek ki a nyertes pályázóknak - mondta el Várnai Éva, a KPMG kormányzati tanácsadási részlegének közép-kelet-európai vezetője sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

Fidesz: alacsony adó nem fizetőknek

A Fidesz-kormány a jellemzően nem adózó, a feketegazdaságba tartozó cégek számára új, kedvezményes adókulcsot vezetne be - nyilatkozta Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnetnek.

Összevonja a kormány az APEH-et és a VPOP-t

Megszűnik a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, átfésülik az MFB feladatait és összevonják az APEH-et a VPOP-val - az állami vagyonnal való felelős gazdálkodásról szóló javaslata az új kormánytól.

Általános vitára alkalmas a vagyontörvény módosító javaslata

Általános vitára alkalmasnak találta az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás érdekében szükséges törvények módosításáról szóló javaslatot az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága szerdán tartott alakuló ülésén.

 

Fürdőkben ázó milliárdok

Korábban a fürdők építéséhez, fejlesztéséhez kértek milliárdokat a hazai önkormányzatok és vállalkozások, most a gazdaságos fenntartásukhoz. Ha nem kapják meg, akkor az eddig elköltött százmilliárdok is elúszhatnak.

A Matolcsy György vezette gazdasági csúcsminisztériumnál lenne a legjobb helye a magyar fürdőknek - véli Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség néhány napja megválasztott új ügyvezető elnöke, aki szerint a hazai fürdők nemzetgazdaságban betöltött szerepüknél fogva jóval nagyobb állami figyelmet érdemelnének, mint az eddig gyakorlat volt.

A szövetség most szakértőkkel térképezteti fel a szektor tevékenységét, az ebből fakadó ajánlásokat haladéktalanul megküldi az új kormánynak. Vancsura szerint: a kormány mellett, a Magyar Turizmus Zrt.- nek is jobban oda kellene figyelnie a hazai fürdőkre. Kommunikációjukban előtérbe kellene, hogy kerüljön az, amitől mi magyarok jobbak, vagy mások vagyunk, mint a többi termálnagyhatalom. Vancsura szerint ez a hagyományos, természetes gyógytényezőkre, a gyógyvizeinkre alapozott komplex (balneológiai) ellátás. Mint mondta: a történelmi hagyományaink, a történeti építészeti értékeink, a kedvező ár-érték arányos szolgáltatásaink a turizmusnak illetve a gazdaságfejlesztésnek húzóererői lehetnek.

A fürdőszövetség új elnöke hangsúlyozta: 2011. az Egészségturizmus Éve lesz. Nem szabad elszalasztani a tematikus év nyújtotta lehetőségeket, különösen, hogy egybeesik az EU elnökséggel is. Ugyanakkor az idei évet megnehezíti, hogy a korábbi kormány megadóztatta az üdülési csekkeket. Ezekből az idei év első négy hónapjában 15 százalékkal kevesebb fogyott. A negatív tendenciákat enyhítheti, egy a munkáltató által adandó úngynevezett rekreációs kártya, mely a Széchenyi Gazdaságfejlesztő Társaság javaslata. A kártyával rekreációs, prevenciós szolgáltatásokat lehetne igénybe venni a fürdőkben és a szállodákban. A tervről szintén egyeztetni kívánnak Matolcsy Györggyel - mondta Vancsura.

Ugyanakkor megjegyezte: tovább rontja a gyógyfürdők helyzetét az a tény is, hogy az egészségügyi és pénzügyi tárca 2 éve mulasztásos törvénysértést követ el azzal, hogy a 2007 decemberében megállapodott OEP árakat a mai napig nem hirdette ki. Az egészségügyi és a pénzügyminiszter egymásra mutogatva hárították el a felelősséget. Kívánatos lenne, ha olyan kormányzati struktúra és jogszabályalkotás alakulni ki a jövőben, hogy egyértelmű legyen a kormányzati felelősség is. Ezzel párhuzamosan időközben a szállodák befizetendő áfáját 7 százalékkal csökkentették, ez sajnos még mindig magasabb, mint az európai versenytársaké. A fürdőszolgáltatások áfája 20-ról 25 százalékra növekedett, tovább rontva a fürdők helyzetén.

A fürdőszövetség ügyvezető elnöke figyelmeztet arra, hogy ha az új kormány a jövőben nem kezeli gazdaságilag és kulturálisan is kiemelten a hazai fürdőket, félő hogy az ebbe - a Széchenyi-tervtől máig - befektetett milliárdok nem térülnek meg, Mindez számokban kifejezve azt jelentené, hogy az a 98 milliárd forintra becsült egészségturisztikai beruházás, amely korábban csak Széchenyi-terv keretein belül valósult meg, nem tölti be a szerepét. Kidobott pénz lehet az a 300 milliárd forint is, amelyet az ágazat 2013-ig kap az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjából.

Vancsura szerint ha nem történik változás, akkor a fürdőket többségében működtető önkormányzatok jelentős veszteségeket könyvelhetnek majd el, melyek pótlására nem lesznek képesek. A fenntartókat sújtja az is, hogy az önkormányzatoknak adandó idegenforgalmi adó hozzájárulást a kormányzat felére csökkentette.

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.