Együk meg a karácsonyfát!

Van választásunk: halott fa helyett vehetünk újrahasznosított felnifát, vagy süthetünk fenyőt mézeskalácsból. Az utálatos karácsonyi ajándékokat pedig december 27-én elcserélhetjük az Iparművészeti Múzeumban.

A választások zsákutcája

Sokan – és ha jól érzékelem napról napra egyre többen – vagyunk, akik úgy gondoljuk, a közelgő országgyűlési választásokon nem lehet jó döntést hozni – akárhogyan dönt is az ember, meg kell alkudnia az elveivel, a demokráciáról vallott felfogásával.

Miért érdemes a Kürtöt választani?

Kétszáz diák, harminc tanár, avagy ilyen az élet a Kag-ban. Mostani videónkban a nebulók és mentoraik is nyilatkoznak arról, hogy miért érdemes a Kürtöt választani.

Hangács, 2010. február 6.

A fiatal özvegyasszonyt rabláncon kísérte három mikrobusznyi géppisztolyos és kutyás kommandós egység a gyászszertartásra, ahol jelen volt az édesapját gyászoló hét éves gyermeke is, aki így végképp szülői támasz nélkül maradt. Bartos Dezsőtől öt kiskorú gyermeke vett végső búcsút.

Függők és függetlenek II.

Állandóan veszekedtünk. Feszültség, pia, fű, bulik és ő...annyira rémes volt, hogy egyszerre kellett mindtől megszabaduljak. Ha bármelyik marad, visszaesem.

 

Főz, kavar, ráolvas

Válság ide vagy oda, a főzőiskolák által szervezett tanfolyamokra a helyek a több tízezer forintos díjak ellenére is hamar megtelnek. Makrobiotikus, ázsiai, vagy akár bibliai konyha rejtelmeibe is elmerülhetünk, magyar, amerikai és japán séf mellet leshetjük el a szakma fortélyait.

A kényelmesebbek akár otthon is gyakorolhatnak, hála a világhálónak, az aktívabbak azonban kedvükre válogathatnak a legkülönfélébb tanfolyamok közül. Nálunk még nem igazán terjedt el, de tőlünk nyugatabbra sztárséfek nevével adják el a kurzusokat, mitőbbőt sok pénzért akár közösen is főzőcskézhetünk velük. Itthon a kurzusok zöme budapesti, az árak változóak.  Léteznek ingyenes kurzusok, késboltban levásárolható tanfolyamdíjak, de egy átlagos három-öt órás főzöcskézés nyolc-tízezer forintba kerül.

A magyar szeret főzni

Marin Rendiæ kóstolóját elkapkodták
Marin Rendiæ kóstolóját elkapkodták

Mi magyarok szeretünk főzni. A GFK Hungária kutatása szerint átlag 142 percet töltünk a konyhában- naponta. Kedvencünk még mindig a fehér kenyér, a kávé, és a hagyományos főzött levesek. Ezeket követi a sajt, a tésztafélék és a szalámi. Bár egészségesnek mondják, mégis visszaszorulóban vannak a szárnyasok, a gyümölcsök, zöldségek.

Nem meglepő, hogy inkább a nők tüsténkednem a fazék körül: 46 százalékuk főz naponta, míg ez a szám a férfiaknál mindössze 2 százalék. Szubjektív kutatásaim szerint, a férfi ha főz, akkor azt igazán jól csinálja, csak győzőn az ember utána konyhát takarítani.

Az átlag magyar ragaszkodik a megszokott ízekhez, a megkérdezettek 47 százaléka ide sorolta magát. Ők azok, akik nem mennek főzőiskolába, hisz ott van a nagymama receptkönyve. Ellentétben az ínyencek és a szinglik majd 30 százalékos csoportjával akik előnyben részesítik az egészséges, különleges ételeket, tudnak és hajlandók többet áldozni az étkezésükre. Nekik nem feladat a főzés, hanem hobbi is.

Ezzel szemben 14 % azok aránya akik kénytelenek spórolni, étkezésük összeállításánál, náluk az ár jelenti a döntő szempontot. És végül ott vannak azok, akik bármit, bármikor megesznek, legyen az gyorsétel, vagy egy lángos a sarokról. Ez a 9 százalék- zömük férfi - legyint a koleszterinre, kacag a Norbi ételeken, azt eszi, amihez kedve van.

Irány a főzősuli

Mivel én is többé kevésbé a 30százalékos csoportba tartozom, és még főzni se tudok,  főzőtanfolyamot kerestem. Az első meglepetés akkor ért, mikor kiderült, jó pár helyen telt ház van. Aztán bekönyörögtem magam sokadiknak a Chefparade által rendezett curryfőző tanfolyamra. Az első meglepetés akkor ért, amikor a helyszínen csak egy unatkozó portásbácsi üldögélt a félig berendezett irodaházban.

Itt ugyan nincs semmi, az ajtó is zárva. Telefon ide oda, kiderült, hogy más helyszínre kellett volna menni. Sebaj alig egy órás késéssel beesem a város másik végében található tankonyhába. Ott már lelkes házaspár, nevetgélő barátnő triumvirátus vár, komoly képű férfiember figyeli Lacit a séfet. Azon nyomban bekapcsolódom, megúszva a csirkenyúzást, nálam zöldségből készül a főétel. A következő fogás a szíves májas curry, többen enyhe undorral turkálnak a belsőségekben. Nem hiába az állatorvos asszisztensi múlt, szakszerűen tisztítom meg a májat.

Hagyma, fűszer, paradicsom, főz, kavar, ráolvas, beledob, ellenőriz, kóstol. Laci eközben praktikákat sorol, színes basmati rizst főz egy kondérral, közben hosszabb vita alakul ki a megfelelő főzési módokról. Aztán jön a pita készítés, besegítek a komoly úrnak, akiről kiderül Pakisztánban olajmérnök, és elsődleges információkkal rendelkezik a rizsek színéről, a curryk világáról, és a pakisztáni gyári munkásokról.

Az ízek gazdagok, a levegő megtelik illatokkal, be is néz egy két ott sétálgató kutyaféle. Kapunk műanyagdobozt- szigorúan ÁNTSZ által leellenőrzött egyszer használatos darabok, a triumvirátus egyezteti a következő tanfolyam időpontját, a szerelmesek kéz a kézben távoznak, és a komoly képű is hazaindul. Ott maradok, még kicsit faggatni séfet.

Kócsa László a tréningiparból nyergelt át a főzésre. A vállakozás  három éve indult, kizárólag főzés oktatás céljából. Rendeznek itt céges főzéseket- hisz trendi a csapatépítés is, turistáknak magyarosch ételeket, és még a gyereket is be lehet íratni. Legmenőbbek a steak kurzusok, úgy tűnik a gombák világa kevesebbeket mozgatott meg. A férfiemberek  a sushi jönnek, a nőket a „chocolate factory" Kócsa szerint az a fontos, hogy jó élményekkel távozzon a vendég, hogy azt érezze jó volt itt ez a pár óra. Úgy tűnik nem is rossz üzlet a főzőcskézés, a cég most nyitja meg második konyháját.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.