Főz, kavar, ráolvas
A kényelmesebbek akár otthon is gyakorolhatnak, hála a világhálónak, az aktívabbak azonban kedvükre válogathatnak a legkülönfélébb tanfolyamok közül. Nálunk még nem igazán terjedt el, de tőlünk nyugatabbra sztárséfek nevével adják el a kurzusokat, mitőbbőt sok pénzért akár közösen is főzőcskézhetünk velük. Itthon a kurzusok zöme budapesti, az árak változóak. Léteznek ingyenes kurzusok, késboltban levásárolható tanfolyamdíjak, de egy átlagos három-öt órás főzöcskézés nyolc-tízezer forintba kerül.
A magyar szeret főzni
Mi magyarok szeretünk főzni. A GFK Hungária kutatása szerint átlag 142 percet töltünk a konyhában- naponta. Kedvencünk még mindig a fehér kenyér, a kávé, és a hagyományos főzött levesek. Ezeket követi a sajt, a tésztafélék és a szalámi. Bár egészségesnek mondják, mégis visszaszorulóban vannak a szárnyasok, a gyümölcsök, zöldségek.
Nem meglepő, hogy inkább a nők tüsténkednem a fazék körül: 46 százalékuk főz naponta, míg ez a szám a férfiaknál mindössze 2 százalék. Szubjektív kutatásaim szerint, a férfi ha főz, akkor azt igazán jól csinálja, csak győzőn az ember utána konyhát takarítani.
Az átlag magyar ragaszkodik a megszokott ízekhez, a megkérdezettek 47 százaléka ide sorolta magát. Ők azok, akik nem mennek főzőiskolába, hisz ott van a nagymama receptkönyve. Ellentétben az ínyencek és a szinglik majd 30 százalékos csoportjával akik előnyben részesítik az egészséges, különleges ételeket, tudnak és hajlandók többet áldozni az étkezésükre. Nekik nem feladat a főzés, hanem hobbi is.
Ezzel szemben 14 % azok aránya akik kénytelenek spórolni, étkezésük összeállításánál, náluk az ár jelenti a döntő szempontot. És végül ott vannak azok, akik bármit, bármikor megesznek, legyen az gyorsétel, vagy egy lángos a sarokról. Ez a 9 százalék- zömük férfi - legyint a koleszterinre, kacag a Norbi ételeken, azt eszi, amihez kedve van.
Irány a főzősuli
Mivel én is többé kevésbé a 30százalékos csoportba tartozom, és még főzni se tudok, főzőtanfolyamot kerestem. Az első meglepetés akkor ért, mikor kiderült, jó pár helyen telt ház van. Aztán bekönyörögtem magam sokadiknak a Chefparade által rendezett curryfőző tanfolyamra. Az első meglepetés akkor ért, amikor a helyszínen csak egy unatkozó portásbácsi üldögélt a félig berendezett irodaházban.
Itt ugyan nincs semmi, az ajtó is zárva. Telefon ide oda, kiderült, hogy más helyszínre kellett volna menni. Sebaj alig egy órás késéssel beesem a város másik végében található tankonyhába. Ott már lelkes házaspár, nevetgélő barátnő triumvirátus vár, komoly képű férfiember figyeli Lacit a séfet. Azon nyomban bekapcsolódom, megúszva a csirkenyúzást, nálam zöldségből készül a főétel. A következő fogás a szíves májas curry, többen enyhe undorral turkálnak a belsőségekben. Nem hiába az állatorvos asszisztensi múlt, szakszerűen tisztítom meg a májat.
Hagyma, fűszer, paradicsom, főz, kavar, ráolvas, beledob, ellenőriz, kóstol. Laci eközben praktikákat sorol, színes basmati rizst főz egy kondérral, közben hosszabb vita alakul ki a megfelelő főzési módokról. Aztán jön a pita készítés, besegítek a komoly úrnak, akiről kiderül Pakisztánban olajmérnök, és elsődleges információkkal rendelkezik a rizsek színéről, a curryk világáról, és a pakisztáni gyári munkásokról.
Az ízek gazdagok, a levegő megtelik illatokkal, be is néz egy két ott sétálgató kutyaféle. Kapunk műanyagdobozt- szigorúan ÁNTSZ által leellenőrzött egyszer használatos darabok, a triumvirátus egyezteti a következő tanfolyam időpontját, a szerelmesek kéz a kézben távoznak, és a komoly képű is hazaindul. Ott maradok, még kicsit faggatni séfet.
Kócsa László a tréningiparból nyergelt át a főzésre. A vállakozás három éve indult, kizárólag főzés oktatás céljából. Rendeznek itt céges főzéseket- hisz trendi a csapatépítés is, turistáknak magyarosch ételeket, és még a gyereket is be lehet íratni. Legmenőbbek a steak kurzusok, úgy tűnik a gombák világa kevesebbeket mozgatott meg. A férfiemberek a sushi jönnek, a nőket a „chocolate factory" Kócsa szerint az a fontos, hogy jó élményekkel távozzon a vendég, hogy azt érezze jó volt itt ez a pár óra. Úgy tűnik nem is rossz üzlet a főzőcskézés, a cég most nyitja meg második konyháját.