Jövőre új adót kapnak az energiacégek

A szakállamtitkár szerint EU-s irányelvek miatt kell arra kötelezni az energiacégeket, hogy bevételük egy részéből energiahatékonysági vállalkozásokat támogassanak.

A közműhivatal leül az energiacégekkel

Dorkota Lajos, a közműhivatal új elnöke tárgyalásokat folytat az energiaszektor - leginkább külföldi hátterű - főbb cégeivel.

Kiütheti a távhőcégeket a számlakötbér

Németh Szilárd fideszes rezsibiztos bejelentése szerint a távhőcégek 56 ezer számlán nem tájékoztattak előírásszerűen a rezsicsökkentésről, ami miatt összesen 560 millió forint kötbért kell fizetniük az érintett fogyasztóknak.

Nehezen értelmezhetőek a Fidesz nonprofit-elvárásai

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető ismét megemlítette a Hír TV-ben, hogy nonprofittá kellene tenni az energiaszolgáltatásokat.

Már nyomozhat is a közműhivatal

A jövőben a közműhivatal meglehetős széles eszköztárral vizsgálhatja, ha az áram-, illetve a gáztőzsdén piaci manipuláció vagy bennfentes kereskedelem gyanúja merül fel.

 

Fidesz: félmilliárdos kötbér közműszolgáltatóknak

Leckézteti a közműszolgáltatókat a kormány: több mint félmilliárd forintnyi kötbér megfizetésére köteleztek országszerte összesen tíz távhőszolgáltató céget hibás számlázás miatt.

A számlaképre vonatkozó új szabályozás hatálybalépése óta több mint 55 ezer számla akadt fenn a rostán - jelentette be Németh Szilárd. A Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője hozzátette: mivel a szolgáltatóknak minden egyes hibás számla után 10 ezer forint kötbért kell fizetniük a fogyasztóknak, ez országosan összesen 556 millió forintot jelent.

A kormánypárti politikus szerint mindez "elég komoly felhívás" a cégeknek: a törvények nem azért vannak, hogy csak úgy legyenek, azokat be is kell tartani. A számlákat igenis megfelelően kell kiállítani és bemutatni rajtuk a rezsicsökkentésből adódó megtakarítást - hangsúlyozta, közölve: "kizárólag a fogyasztók szempontjai érdekelnek bennünket ebben a kérdésben".

A tájékoztatón részt vett Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, aki elmondta, hogy a megyében négy szolgáltatónál állapítottak meg jogszabálysértést, közülük eddig háromnál zárult le az eljárás. Ezeknek a számlaképpel kapcsolatos jogszabályok megsértése miatt összesen több mint 285 millió forintot kell - jóváírás formájában - kötbérként megfizetniük: a Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-nek 101 millió, a Százhalombattai Kommunális Szolgáltató Kft.-nek 130 millió, a Váci Távhő Kft.-nek pedig csaknem 55 millió forintot.

Ha a cégek nem fellebbeznek a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségeinek első fokú döntése ellen, a fellebbezési határidő lejárta után 15 napon belül kell jóváírniuk a pénzt - jegyezte meg a kormánymegbízott, KDNP-s országgyűlési képviselő, úgy fogalmazva: "rezsicsökkentés kapcsán nem ismerünk pardont". Az említett három Pest megyei szolgáltató közül egy egyébként már benyújtotta fellebbezését - fűzte hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a magas bírságok nem teszik-e tönkre a közműszolgáltatókat, Németh Szilárd azt válaszolta: szerinte az érintett cégeknek ilyenkor meg kell keresniük a felelősöket, és el kell búcsúzniuk tőlük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.