Útban hazafelé: hűsölés a Plitvicei-tavaknál

Verne Gyula levélben kérdezte meg annak idején Pazin polgármesterétől, vajon igazat írt-e Charles Yriarte Trieszt és Isztria című könyvében a városkáról. Tényleg olyan szép? Guiseppe Cech fotókat küldött neki erre válaszul, egyetlen sort sem írt hozzá, mert úgy gondolta, a látvány úgyis önmagáért beszél.

A magyarok az Adriára, Németországba és Szlovákiába járnak

A németek utaznak a legtöbbet Európában, a legkedveltebb nyaralóhely Spanyolország. A horvát tengerpartot hat nemzet a három legelső turistacélpontja közé sorolja be. Síelni Ausztriában szoktunk, fürdőkben Szlovénia verhetetlen...

Dubrovnik-Durres turistahajó

.

Kislányok álma, A vérszipoly

"Émelyítő a vér szaga. Állattetemek százai lógnak ezüstkampókon, merev testükön csillog a rájuk fagyott vér. ... ". Ezekkel a sorokkal kezdődik Darren Shan Vérszipoly című bestsellere, amely sikerét főként a tizenéves lányokból álló olvasóközönségének köszönheti.

Az udvari határátkelőhelynél okozhat fennakadást a horvát gazdák tüntetése

A határra vezető utak lezárására készülő horvátországi mezőgazdasági gazdálkodók várhatóan az udvari átkelőhelynél demonstrálnak csütörtök déltől. A többi magyar-horvát átkelőnél nem számítanak útlezárásra, a rendőrség a letenyei átkelő használatát javasolja.

 

Feléled az isztriai vámpír legendája

Az isztriai Kringa falu is kihasználja a vámpírok frissen támadt népszerűségét. Jure Grando a tizenhetedik században rettegésben tartotta a helyi lakosokat - ám kiváló turistacsalogató lehet 2009-ben.

Az Isztria a turisták kedvelt célpontja, Kringa falu pedig az idei nyártól ismét szerepel a turistatérképeken: számos olasz, orosz és francia utazó kereste föl, és mindannyiukat a helyi vámpír, az 1656-ban elhunyt Jure Grando vonzotta oda.

Neve és gaztettei Janez Vajkard Valvasor szlovén tudós terjedelmes munkájában jelentek meg, a könyvet 1689-ben nyomtatták ki Nürnbergben A Crain herceg tisztessége címmel.

Grando 16 évvel halála után rendszeresen elhagyta sírját, megtámadta a falusiakat, a nőket megerőszakolta - hangzik a történet. A bátor férfiak - megunva a vámpír garázdálkodását - kinyitották a sírját és hegyes husángot döftek a mellkasába. A sír ekkor megtelt vérrel, azóta a vámpírt nem látták.

Ennek ellenére Isztria idősebb lakói között Grando kellemetlen emlékeket ébreszt. Köreikben az a szóbeszéd járja, hogy a nevét sem szabad kiejteni, mert bosszút állt azokon, aki kutattak utána, vagy sokat kérdezősködtek felőle. Egy másik legenda Jure Grandot olyan trükkös csempésznek írta le, aki saját halálhírét terjesztette, hogy továbbra is feketézhessen élő állatokkal Ausztria és Velence között. Amikor a mit sem sejtő szomszédok a "halott" Grandót meglátták, megfenyegette őket, hogy föl ne jelentsék a hatóságoknál.

Most azonban, 350 évvel később Mladen Rajko, Kringa polgármestere a helyi vámpírnak szentelt múzeumot akar nyitni. Biztos abban, hogy a múzeum még több látogatót vonz majd. A 400 lelket számláló falu egyetlen fogadójának a neve: Vámpír.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.