Kinek jó a gyermekgondozás: anyának, gyereknek vagy az államnak?

A leggazdagabb országokról most először mondhatjuk el, hogy az új generáció gyermekkorának jelentős részét az otthonon kívüli gyermekgondozás valamely intézményében tölti. Kinek válik ez javára és kinek nem?

Dumanizmus

Az állatok általában gondoskodnak az utódaikról. De az ember ennél egy fokkal már fejlettebb szintet képvisel. Így aztán évente hatmillió (naponta 18 ezer) gyerek hal éhen a világon. Átlagban.

Hiperaktív gyerek: beteg – vagy éretlen?

A gyermekkori hiperaktivitás sok szülő, család életét megkeserítő, manapság igen „divatos betegség”. Ám akad, aki a kór létét is vitatja, mondván, nem igazi idegrendszeri elváltozásról van szó.

Gyógyító láz?

A medicinában nincsenek kőbe vésett szabályok.

KDNP-s nem a meddők adójára

A KDNP elnöke nem támogatná a "gyermektelenségi" adó bevezetését, ezzel szemben annak híve, hogy a gyermeket vállaló családokat külön támogatási formával segítsék.

 

Évente közel egymillió gyerek hal meg maláriában

- Mintegy 750 ezer ember életét mentették meg az elmúlt tíz évben a malária ellen küzdő programok, például szúnyoghálók, gyógyszerek, rovarirtó spray-k osztása - derült ki egy új jelentésből.

A jelentés szerint további 3 millió gyermek életét lehetne megmenteni 2015-ig, ha a nemzetközi közösség továbbra is növelné hozzájárulását a betegség megelőzésére irányuló erőfeszítésekhez. 

A louisianai Tulane Egyetem, a baltimore-i John Hopkins Egyetem kutatói az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve egy számítógépes program segítségével modellezték a malária programok hatását a 34 legfertőzöttebb afrikai országban.

A szakemberek szerint 2001 és 2010 között az egyre növekvő számú megelőző program körülbelül háromnegyed-millió gyermek életét mentette meg ebben a 34 országban, ahol a maláriától veszélyeztetett afrikai népesség 98 százaléka él. 2010-ben pedig naponta 485 gyermeknél előzték meg, hogy meghaljon maláriában, ez 2000-hez képest 18 százalékos csökkenés a váltóláz okozta gyermekhalálozásban. 

A maláriát, más néven a váltólázat paraziták okozzák, amelyeket szúnyogok terjesztenek emberről-emberre. A vírus ellen nincs védőoltás, de szúnyoghálóval, rovarirtó spray-vel és a fertőzést enyhítő gyógyszerekkel megállítható a betegség terjedése.

A WHO szerint évente 850 ezren, főként gyerekek halnak meg maláriában, amely a legelterjedtebb fertőző betegség a világon. Ha a megelőző akciók a jelenlegi szinten maradnak, a következő öt évben 906 ezer afrikai kisgyerek életét tudják majd megmenteni - vélik a jelentés készítői.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.