Orbán leghosszabb ebédje: német-francia paktum magyar javaslatok helyett

Mint "nemlétező papírról" beszélt Orbán Viktor a német-francia paktumról, amely az EU eurozónához tartozó tizenhét tagállama számára külön gazdasági-politikai egyeztető rendszert hozna létre - keresztezve ezzel a magyar EU-elnökség hatpontos javaslatát.

Médiatörvény: Orbánék kiegyeztek Brüsszellel, Kroes örül

Megállapodott Magyarország és az Európai Bizottság a magyar médiatörvény módosításában - jelentette be szerdán Brüsszelben Jonathan Todd, a médiaügyekben eljáró Neelie Kroes EU-biztos szóvivője. A magyar kormányzat az uniós végrehajtó testület által felvetett mind a négy kérdésben Brüsszel számára megfelelő módon fogja megváltoztatni a törvényt - Todd tudomása szerint két héten belül.

Merkel nem mondta: ezt nem tehetjük meg Orbánnal!

Csak egy Magyarország van. Ha kormányát nemzetközi kudarc éri, ez az egész országnak rossz. Most, hogy a magyar EU-elnökség legfontosabb eseményét máshol rendezik, nincs helye kárörömnek.

Merkelnek sok a magyar válságadó

A német államfő szerint pontosan figyelik, hogyan alkalmazzák majd a gyakorlatban a magyar médiatörvényt.

Orbán a saját lábára állította Magyarországot

Erre az évre már megvan a pénz, foglalkozhatunk a következővel - mondta a Berlinben tárgyaló miniszterelnök Angela Merkellel közös sajtótájékoztatón.

 

Előbb a foci, aztán a politika

Berlinbe utazik Orbán Viktor ma reggel. A kormányfő itt először Dárdai Pállal találkozik, Angela Merkel kancellárra csak a Hertha BSC korábbi klasszisa után kerül sor.

Csütörtökön Berlinbe utazik Orbán Viktor miniszterelnök, népes delegáció élén. Vele tartanak többek között Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, illetve Varga Mihály államtitkár is. Orbán első útja a reptérről azonban nem a kancelláriára vezet, hanem az olimpiai stadionba, ahol Dárdai Pál futballistával találkozik majd. A berlin Hertha korábbi klasszisa ma már jobbára a kispadon ül, de talán így is érdekes tanácsokat adhat Orbánnak.
Ezután következik csak a találkozó és munkaebéd Angela Merkel kancellárral. Hivatalosan a magyar uniós elnökség és a június EU-csúcs lesz terítéken, de biztosra vehető, hogy szóba kerül a médiatörvény, a magyar alkotmány és a válságadók is. Este hatkor Orbán előadást tart a Deutsche Bank székházában, majd a delegáció továbbutazik Frankfurtba, ahol a kormány a magyar államkötvényeknek igyekszik némi reklámot csinálni. Lapunk úgy tudja, hogy a delegáció gazdasági ügyekért felelős tagjai eredetileg Rainer Brüderle (FDP) gazdasági miniszterrel találkoztak volna, de ő idő hiányában lemondta a megbeszélést, államtitkára viszont a magyaroknak nem volt elég magas rangú partner. Így nekik a díszkíséret marad.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.