bejutás, homeless és Újév

Nem bírom elviselni a látványt. A nyomait már megszoktam, de a vörösre fagyott arcot, a fekvő alakot - nem bírom. Persze bírom, hogy elmegyek mellette, azzal, hogy némi kaját kirakok, el van a lelkiismeret. Meg hogy nem vagyok Teréz anya... Mégis. NolBlog

Közműtartozás és fagyhalál

Többen haltak meg kihülésben az utóbbi napokban saját lakásukban, miután közműdíjtartozás miatt kikapcsolták náluk a fűtést.

Fagyhalál: az ombudsman állami és állampolgári segítséget kér

Azonnali állami beavatkozást és állampolgári segítséget kér az ombudsman, mert az utóbbi napokban a szokatlanul nagy hideg, és az odafigyelés hiánya miatt tucatnyi ember fagyott halálra. Csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az idei télen tizenegyen haltak meg a hidegtől.

Mínuszok

Minden nap újabb esetek: emberek fagynak halálra a hidegben, van, aki az utcán, mert hajléktalan, és van, aki a saját otthonában. Milyen lehet egy otthon, ahol egész télen hideg van? Ahol már az akarat is elfogyott arra, hogy fát gyűjtsön valahol és befűtse a kályhát? Mekkora reményvesztettség, mekkora kilátástalanság gubbaszt a falak mögött? NolBlog

Mi az a pozitív zéró tolerancia?

Budapesten nehezen tudják becsalogatni a szállókra a hajléktalanokat, vidéken nincs mindenhol elég férőhely.

 

Elég volt a fagyhalálból!

Halasszák el a teljes szolgáltatás nélkül élő, tartozást felhalmozó, súlyosan hátrányos helyzetben élő emberek mérőóráinak leszerelését, illetve, ahol lehet, ideiglenes mérőórával segítsék a fűtés nélkül maradottakat - javasolta az energiaszolgáltatóknak Szabó Máté ombudsman a jelenlegi időjárási körülményekre és a nagy számú kihűléses halálesetekre tekintettel.

Az Országgyűlési Biztos Hivatalának közleménye szerint konkrét és azonnali intézkedések szükségesek a közvetlen életveszélyben élő emberek érdekében. Ezért felhívta az energiaszolgáltatók és az önkormányzatok figyelmét, hogy a teljes szolgáltatás nélkül - így közvetlen életveszélyben - otthonaikban élő, idős, beteg, magányos vagy egyébként súlyosan hátrányos helyzetben élő emberek számára tegyék lehetővé az élethez elegendő minimális hőmérséklet elérését a szükséges energia mennyiség biztosításával.

Az ombudsman szerint az állam intézményes életvédelmi kötelezettségének eleget tevő összehangolt lépésekkel és a megfelelő jelzőrendszer vagy figyelőszolgálat segítségével mód nyílhatna arra, hogy a szociális munkások a közvetlen életveszélyt valóban elháríthassák.

Szabó Máté már szerdán felhívta a figyelmet a Magyarországon kialakult súlyos helyzetre, ezért felkérte a kormányt, a katasztrófavédelemért felelős szerveket, a mentőszolgálatokat, a rendőri szerveket, a megyei és települési önkormányzatok vezetőit, a jegyzőket és a polgármestereket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a további tragédiák megelőzése érdekében.

Az ombudsman szerint az állami intézményeken és a civil szervezeteken túl az egyes állampolgároknak is nagy szerepük lehet abban, hogy a további halálesetek megelőzhetőek legyenek. Így mindenkitől aktív segítséget kér: az eddigieknél inkább figyeljenek a környezetükben élőkre, a legveszélyeztetettebb, tudottan magányos, idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.