Karácsonyi hangulat

A karácsonyi hangulat nem jön csak úgy. Ha valaki elzárja magát a külvilágtól, nem jár vásárolni, kerüli az üzletközpontokat és plázákat, nem néz tévét, nem hallgat rádiót, és a családjával is közli, hogy idén ebből kimarad, akkor jó eséllyel úgy lesz.

Karácsonyi vásár

Lököttek ezek a bécsiek, legalább kétszer ennyi bódét be lehetett volna zsúfolni ide, ami ugye kényelmetlenné tenné az egészet, de legalább megmarad a karácsonyi diliház jelleg.

Pirospozsgás arcokon mosoly - Boldog Karácsonyt!

Legyen a fa alatt sok-sok színes meglepetés, a pirospozsgás arcokon mosoly, az asztalokon finomság! Kellemes Ünnepeket kíván a Nol csapat!

A tíz legbénább karácsonyi ajándék

Vége.

Új típusú forradalmak

Mára az emberiség igazi problémáját a globális felmelegedés jelenti. A veszélyt elsősorban a zöld mozgalmak résztvevői ismerték fel először, napjainkban egyre inkább már a politikusaink és állami vezetőink is. Már csak egy probléma van: a tőke nem kívánja felismerni.

 

Együk meg a karácsonyfát!

Fenyőből is lehet főzni, de sokkal egyszerűbb fenyőt főzni. Van választásunk: halott fa helyett vehetünk újrahasznosított felnifát, megalkothatjuk saját konceptuális fánkat vagy süthetünk fenyőt mézeskalácsból. Az utálatos, rosszul kitalált karácsonyi ajándékokat pedig elcserélhetjük december 27-én, karácsony harmadnapján az Iparművészeti Múzeumban. Ki hallott már ilyet? Morzsabál és ajándékcserebere karácsony harmadnapján az Üllői úton.

Száz éve a karácsonyfa volt a Jézuska ajándéka. Ma már egyszerű díszlet, az ünnepi koreográfia egy kötelező eleme, amivel többnyire csak a baj van: túl drága, túl fenyőszagú, esetleg nem elég fenyőszagú, a tűlevél örökre beleragad a padlószőnyegbe, aztán vízkeresztkor, vagy amikor akarjátok, a panelablakon a hetedikről hajítjuk ki gondtalanul, mint holmi köznapi kommunális hulladékot. Pedig van más lehetőség.

Fenyő hatezeré'

Az utcai fenyőárusoknál háromezertől tizenhatezerig terjed a kínálat, a legprolibb a luc, aztán jön az erdei-, a fekete-, az ezüst-, végül pedig a douglas- (ejstd: duglasz) és a normadfenyő. A fajták különböznek az illat-intenzitásban, a levéltartásban, és persze abban, hogy melyik mennyire menő. A normand és az ezüst versenyeznek a háztartási kedvenc dobogójáért.

Pedig minden karácsonyi fenyőnek van egy közös tulajdonsága: halottak. Ezek a tenyésztelepeken nevelt növények pár év intenzív tenyésztése által nőnek ekkorára, aztán kivágják őket, tündöklésük két-három hétig tart, végül a közterület-fenntartók kocsijaiban végzik bedarálva. Ez szép sors?

Iparkodjál

A karácsony a fogyasztói társadalom legőszintébb időszaka, vesszük a szemetet tonnaszám. Pedig nem volna nagy fakszni utánajárni más megoldásoknak. Itt van például Hajagos Andrea alternatív karácsonyfája. Andi, képzőművész-rajztanár-horgolóművész minden évben valamilyen más karácsonyfát állít. Tavaly egy háromszög-alakú hullámkarton idomba szúrt színes ceruzákat, tűlevelek gyanánt. Idén egy szobafenyőt és egy műfenyőt barátkoztatott össze.

A Recycle Mission alkotócsoport olyan iparművészekből áll, akik biciklihulladékból és más szemetekből készítenek hasznos dolgokat. Ők bringafelnikből hegesztenek műfenyőt. Szabó Eszter Ágnes például tejeszacskókból varr pénztárcákat - és nem mellesleg az Iparművészeti Múzeum kurátora. Ő szervezi alternatív vásárokat és találkozókat a habcsipkés aulába.

Az Iparművészeti Múzeum alaposan kitesz magáért az utóbbi pár évben: dél-budai filiáléjukban, a Nagytétényi Kastélymúzeumban nemrég dobra verték iparművészek karácsonyfa-parafrázisait, december 27-én pedig az anyaintézményben az Üllői úton, az Iparművészeti Múzeum anyaépületében újrahasznosítják a karácsonyt.

A Tudatos Vásárlók Egyesületével közösen szervezik a karácsonyiajándék-cserebörzét: a kevésbé sikerült ajándékokat el lehet csereberélni a múzeum földszinti kerengőjében. Ráadásul Karinthy Frigyes egyik kedvenc műfaját elevenítik fel, a morzsabált: aki elhozza a karácsonyi maradékokat, annak ingyenes a belépés a programra.

Süsd meg!

Aki messze lakik, nincs ideje eljönni vagy csak utálja az embereket, háztartási megoldást is választhat: süthet magának karácsonyfát. Pár óra alatt elkészíthető egy olyan mézeskalácsfa, amitől mindenki hasra esik majd, és nem is termel hulladékot, mert az egészet meg lehet enni vízkereszt után. Már amennyiben a farsangi időszakban bárkinek van még gusztusa a mézeskalácshoz...

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Negyedkiló mézet tessék összeolvasztani
tíz deka vajjal és
három deka cukorral, tűzről lehúzni, aztán belegyúrni
fél kiló finomlisztet és
egy csapott kiskanál szódabikarbónát, aztán mindezt megfejelni
három tojássárgájával.

Ezt a tésztát addig kell gyúrni, amíg nagyjából összeáll - az első nyolc percben reménytelennek tűnik, de a valódi harcosok, akik ezt átvészelik, fülig érő szájjal élvezhetik majd izommunkájuk gyümölcsét - aztán bevágni az egészet egy éjszakára a hűtőbe. Ha szorít az idő, elég neki egy-két óra pihentetés is, aztán lehet alig lisztezett deszkán félcentisre nyújtani és egyre csökkenő méretű csillagformákra vágni. Százhatvan fokon tessék világosbarnára sütni. Az egyre kisebb csillagokat egy hurkapálcára szúrják fel egymás fölé, minden szint közé egy apró korongot szúrni - ez jelképezi majd a fenyőfa törzsét. Ha ügyesek, nyolc-tíz szintet ki tudnak hozni egy adag tésztából. A sütőből frissen kikapva tessék átszúrni - három percen belül betonkemény lesz a mézes, nem szabad várni a szúrással.

Ha kész a mézesgúla, a tojások fehérjéit verjék habbá némi porcukorral és citromlével, majd habzsákból adagolják mézesfára. Ezzel imitálható a fehér karácsony, ami különösen praktikus napjainkban, amikor a globális felmelegedés miatt egyre ritkábban jelentkezik a kontinentális éghajlaton hó. És ha van, akkor is benzingőzszínű.

A mézes-mázasfának egy nap száradás kell fűtőtest közelében. A karácsonyszag garantált. Hulladék nincs, anyagköltségünk a tűzhely energiagényével együtt sem haladja majd meg a kétezer forintot.

Saját sütésű karácsonyfa mézeskalácsból (a szerző felvétele)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.