Segítő Bringakonyha

A Critical Mass biciklis mozgalom tagjaiból alakult Bike Kitchen szerelőklub tagjai nyolc, felajánlásokból épített kerékpárt adtak ajándékba a Down Alapítványnak. A szűkös anyagiakkal küzdő szervezet gondozottjai mostantól rendszeresen tudnak biciklizni a Népligetben. Videó

Bringára fel!

Ősszel már eltekertünk a Holdig és vissza, tavasszal másik bolygót választunk, és reméljük, hogy ezúttal még többen segítenek abban, hogy elérjük a célt! - ezzel az elsőre félreérthető mottóval indul útjára a Bringázz a Munkába! kampány.

Kímélő konferencia zöldeknek

Brit zászlót lobogtatva várakoztak néhányan a pesti Royal szálló előtt a napokban, és egy Andrew Best nevű fiatalemberre vártak, aki egyenesen Angliából érkezett biciklivel Budapestre. A kerékpáros a JCI, a Fiatal Üzletemberek Világszervezetének brit elnöke.

Londonban biciklin, 1.rész

Ken Livingstone volt polgármester bevezette a dugóadót, azóta csak a piros, emeletes buszok torlódnak a belvárosban. Mára az intézkedésnek köszönhetően a városi felületek egyharmadát veszik vissza az autóutaktól.

Londonban biciklin, 2. rész

Miután vége a munkaidőnek, az irodai munkás elteker a metróig, ott összecsukja a bringáját, és elegáns ruhájában, bringával az oldalán felül, majd ha hazaért leszáll, és az utolsó szakaszokat gurulva teszi meg hazáig. Avagy fordítva. A munka utáni csúcsidő pedig inkább hasonlít egy bringaversenyre.

 

Egy hét, két kerék

Az szeptember 22-ei Európai Autómentes Naphoz kapcsolódó Mobilitási Hetet idén is megrendezik az önkormányzatok, a "királyi" programok viszont csak a hétvégére koncentrálódnak. Civil szervezetek éppen ezért "Alternatív Mobilitási Hetet" tartanak szerda óta, ami konferenciáktól partikig bezárólag ad alternatívát a közlekedésben.

"Miközben az impotens városvezetés nem tud megoldást találni a közlekedés gondjaira, képmutató jó tanulóként egy hétvégi lezárással szúrják ki szemünket" – írta felhívásában a Budapest Korzó nevű gyalogos szerveződés, akik szerda délután egy flashmobon alkalmi zebrát formázva, a Blaha Lujza téren hívták fel a figyelmet az autóközlekedés egyeduralmának elviselhetetlenségére. A mondat jól jellemezi az összes civil mozgolódás véleményét.

A civilek szerint a Fővárosnak valódi változásokat kéne végrehajtani Budapest élhetőségéért, ehhez pedig egy hétvégi korzózás nem elég. A Főváros vasárnap délelőttre Guinness- rekorddöntő kréta bicikliút rajzolásra hívja a városlakókat az Andrássy útra, szombaton pedig a kitelepülő kulturális és környezetvédő sátrak között bogarászhatunk a városi alternatívák után. 

A Magyar Kerékpárosklub (MK) többek közt beszélgetésre hívja a budapestieket "Kerékpárosbarát Nagykörút" címmel. Programjaikhoz egy tavasszal épített bringaerőműből nyerik az áramot. A Levegő Munkacsoport PM10 sátrat állít, felhívva a figyelmet az autózásból eredő legveszélyesebb szmog részecskére. Ezen kívül lesz még kerekesszékes bemutató, este 8-tól pedig a Merlin színház Opera előtti színpadán biciklis ruhatervezők rendeznek divatbemutatót. Ugyanezen a napon indul 11-kor az Astorián a Critical Moms babakocsis demonstráció, mely a város járhatatlanságára kívánja felhívni a figyelmet.

A következő klíma- világkonferenciát vendégül látó Dánia saját példáján keresztül népszerűsíti a kerékpározást. Hétfő délelőtt a BME-n rendeznek konferenciát „Várostervezés és közlekedésszervezés” címmel, meghívva Hagyó Miklós főpolgármester- helyettest, László Jánost az MK elnökét, és a dán biciklizés nagykövetét, Mikael Colville- Andersent. Colville- Andersen egyébként a Copenhagen Cycle Chic oldal szerkesztője, és kedd délelőtt városi biciklis túrát szervez.

Szeptember 22-én indul az immár 5 éves Critical Mass biciklis felvonulás. 2004-ben pont a főváros hétvégére tett Autómentes Napja miatt rendezték meg a felvonulást, annak eredeti időpontjában, és ez idén sincs másképp. A biciklis mozgalom szerint a városvezetés csak üres PR akciókat rendez, nem törődve a kerékpárosok rohamosan növekvő tömege által mára akuttá vált problémával, miközben ez már „mindennapos balesetekhez vezető konfliktusokat szül”. A bringások fél 6-tól körbelakatolják a Városházát, majd egy órával később útlezárások nélkül, a szabályokat betartva körbetekerik a Nagykörutat, felhívva a figyelmet a város egyik ütőerén jelenlévő elementáris igényekre. A tekerés után pedig a dán oldal magyar testvérszájtja, a Cyclechic.hu rendez a Merlin Színházban kétféle biciklis divatbemutatót és partit dj-kkel, fotókiállítással, óriás graffitis biciklitabló festéssel.

Critical Mass 2008
Critical Mass 2008
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.