Válság és szociálpolitika

A rendszerváltás óta alapvetően megváltozott a szegénység jellege, és a szociálpolitika nem volt képes ezzel lépést tartani. Ladányi János írása

Hogyan éljük túl a világ nyomorúságát?

Az utazót, aki megfordul az erős eufémiával fejlődőnek nevezett országokban, szinte minden alkalommal megérinti a "karácsonyi" hangulat.

Mi lesz velük tíz év múlva?

Gyerekek Tiszakarádon, a Dankó utcából.

A válság miatt elúszhat Afrika esélye

A gazdasági válság letérítheti Afrikát arról a fejlődési pályáról, amelyre az elmúlt években sikerült ráállnia - mondta lapunknak Búr Gábor, az ELTE docense.

Milliók süllyednek szegénységbe a válság miatt

Az Amnesty International éves jelentése szerint már most látható, hogy csak a válság következtében 200 ezer öt éven aluli gyerek hal meg, és milliók süllyednek teljes szegénységbe. Ez utóbbiak számát a Világbank csak az idei évre 53 millióra becsüli.

 

Egy évnyi afrikai ivóvíz ezer forint

A Children's Safe Drinking Water (Tiszta vízzel a gyermekekért - CSDW) elnevezésű kezdeményezés célja, hogy csökkentse a fejlődő országok ivóvízhiányát egy speciális, olcsó technológia segítségével, amely képes ihatóvá tenni a szennyezett vizet.

A világon 15 másodpercenként meghal egy gyermek szennyezett víz fogyasztása következtében. A rossz ivóvíz komoly, hasmenéses megbetegedéseket okozhat, amelyek súlyos kiszáradásához vezethetnek. Az emberi szervezet élelem nélkül akár hetekig, de ivóvíz nélkül csupán 2-3 napig képes életben maradni.

A Procter&Gamble 2004-ben hozta létre a Tiszta vízzel a gyermekekért programot, melyhez kifejlesztette a PUR nevű víztisztító port. A július 1-től szeptember 30-ig tartó programban a vállalat egy-egy matricával ellátott termékének megvásárlásával egyheti ivóvizet biztosíthatunk egy afrikai gyermek számára a por segítségével.

Egy csomag PUR porral 10 liter tiszta víz állítható elő, nagyon egyszerűen. Egyetlen csomaggal bárki képes ivóvizet készíteni: a csomag tartalmát beleönti 10 liter szennyezett vízbe, 5 percen át kevergeti, majd megvárja, amíg a szennyeződés a víz alján leülepedik. Ezt követően csak le kell szűrni a vizet - akár egy tiszta konyharuha segítségével -, és az így megtisztított víz 20 perc múlva mellékhatások nélkül iható.

A PUR használatával eddig több mint 1 milliárd liter szennyezett vízből készítettek iható vizet a világ több mint 40 országában. Egy csomag - 10 liter víz megtisztítására alkalmas - PUR ára 10 dollárcent. Egyetlen amerikai dollárért egy gyermeknek 50 napra elegendő vízmennyiséget lehet megtisztítani. Alig több mint 1000 forint pedig elég egy gyermek egész éves vízszükségletének megtisztítására, de 4200 forintból már egy átlagos család éves vízmennyiségének tisztítása is megoldható.

 

Zimbabweiek állnak sorba tiszta ivóvízért. Az ENSZ szerint tavaly augusztus óta közel kétezer ember halálát okozta a kolera az országban, s feltehetően mintegy 30 ezren fertőzöttek
Zimbabweiek állnak sorba tiszta ivóvízért. Az ENSZ szerint tavaly augusztus óta közel kétezer ember halálát okozta a kolera az országban, s feltehetően mintegy 30 ezren fertőzöttek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.