Mit ér két nagy lyuk a törvényben?

Manapság némely kinyomozhatatlan identitású honlapon írhat a fél-analfabéta, a veszedelmes őrült, a bármely nemzetet gyűlölő, bárkit rágalmazó, robbantásra buzdító, a fundamentalista fanatikus, a gyilkosságra uszító, az idióta, a nem is létező, igen, a szűk körben kitalált agyú... NolBlog

Káromkodik az internet

Mikor káromkodik a blogger? A válasz: szitokszavak s durvaságok főleg akkor tódulnak némely net-kolléga szájára, ha nincs érve a vitában. Ahogy a verekedő bokszert vagy kést ránt, ha érzi, hogy az gyöngébb ellenfelénél, úgy köpi a vad szavakat a vitázó, ha alulmarad. NolBlog

Agyő papírújság!

Az internet-használók 22 százaléka mondta fel lapelőfizetését, mert ugyanazt a tartalmat elérheti online - a University of Southern California Annenberg tanulmánya szerint. Viszont a nyomtatott lapokat olvasó internetezők 61 százaléka sajnálná a papírújságokat.

Papíralapú Google Earth

Amikor pár éve Polgár Gyula először látta meg a Google Earth-t, elébb helyre rakta leesett állát, majd fölmordult: – De hiszen ilyesmim nekem már ezer éve volt! Kevés reménnyel ugyan, de föltúrta a lakást, és lám, csoda: az egyik fiók mélyén, megannyi költözést túlélve, ott lapult a Térkép. NolBlog

Már csak interneten olvasható a Pester Lloyd

Átmenetileg megszűnik a nagy múltra visszatekintő német nyelvű budapesti hetilap, a Pester Lloyd nyomtatott verziója. A nyomtatott kiadás szüneteltetéséért a szerkesztőség szerint a válság mellett az érdektelenséget mutató magyar állam is felelős.

 

Delfinlovag védi a netező gyerekeket

Az interneten szó szerint minden elérhető. Gyermekeink már egy-két kattintással hozzájuthatnak a bombagyártás precíz receptjéhez, szélsőséges politikai mondanivalókhoz, vagy éppen agresszív játékokhoz. Tavaly novemberben egy Budaörsön élő lány az interneten kért és kapott tanácsokat öngyilkosságának elkövetéséhez, majd később a chat-en megismert két fiatal segítségével hajtotta azt végre. A lány egy véletlen folytán megmenekült, de az öngyilkosságban segédkező két fiatal ellen a rendőrség eljárást kezdeményezett. A legutóbbi eset, ami ráirányította a figyelmet arra, hogy az interneten szabadon hozzáférhető, ártalmas tartalmak ma kontroll nélkül érik el a fiatalokat.

Veszélyes netes közösség
Veszélyes netes közösség

Szakemberek szerint az internet egyik legveszélyesebb területe a chat, ahol a fiatalok könnyűszerrel zaklatók és pedofilok hálójába kerülhetnek. Virág György, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója szerint nincsenek megbízható statisztikai adatok arról, hogy milyen számban érik el a kiskorúakat tiltott pornográf tartalmak, vagy hányan válnak áldozatául a chat szobákban folyó szexuális abúzusnak. Mint ahogy arról sincs adat, hogy hány, az interneten kötött „ismeretség” lépi át a virtualitás határát.

Adatok híján, de a problémát érzékelve indult útjára a Biztonságos Böngészés Program, civilek és a rendőrség összefogásával. A program fő célja - az Európai Unió„Biztonságosabb Internet” programja szellemében – , hogy megvédje a gyermekeket a káros és erőszakos internetes tartalmaktól.  A program résztvevői az Országos Kriminológiai Intézettel és a Symantec informatikai szoftver gyártójával összefogva jövő év májusára dolgozzák ki Magyarország Internetes Gyermekvédelmi Stratégiáját. Schiroky Vilmos,a program vezetője nem győzi hangsúlyozni, hogy széleskörű összefogásra van szükség, így minden olyan szervezet és intézmény együttműködésére számítanak, melyek feladatuknak tekintik a gyermekek internetes biztonságának megteremtését.

A magyar fejlesztésű szoftver már elkészült és több, mint száz iskola vesz részt annak tesztelésében. A "Delfinlovag" (Dolphin Knight) nevű program azonban már most letölthető, így számítógépünk képessé válik az ártalmas tartalmak kiszűrésére. Ha például káros szövegkörnyezetet érzékel a chaten, megszakítja a beszélgetést.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.