Hogyan éljük túl a világ nyomorúságát?

Az utazót, aki megfordul az erős eufémiával fejlődőnek nevezett országokban, szinte minden alkalommal megérinti a "karácsonyi" hangulat.

Ugatunk - nekünk sajókaza kellett

valaki energiát tulajdonított el egy olyan télen, amikor emberek a lakásaikban halálra fagynak. ez az ember, akit börtönbe akarnak zárni, történetesen cigány. sajókazai, magyarország legszegényebb és legkilátástalanabb környékéről, a borsodi hegyekből való. és erre köpni-nyelni nem tudunk. hát izé, túl sok gyereket csinálnak... rossz mintát adnak tovább... végtére is tényleg loptak... NolBlog

Gyógyító kábítószerek

Drogoktól remélnek segítséget az orvosok súlyos, gyógyíthatatlan betegeiknek.

Hallgatja ezeket bárki is?

Reklámmentesség, önkéntes munka, politikai függetlenség. Megszólalási lehetőség, a helyi ügyekre való rávilágítás; ez jellemzi a közösségi rádiókat. Vajon exhibicionizmus, vagy a helyi ügyek védelme vezérli azokat, akik pénzt és energiát nem kímélve „rádióznak”?

Mindennapi bosszúságot add meg nekem ma

Egy önkormányzati állítólag KÖZ tisztviselő, csak úgy ügyintézhet, mint egy kiskirály? Mondván teljesen felesleges beadni egy egyszeri átmeneti segély kérelmet, mert úgy se kap, hiszen minden hónapban az önkormányzattól kapja a segélyt.

 

Darwin és Isten összeegyeztethető?

A közelmúltban készített felmérés Charles Darwin személyének és munkásságának ismertségét vizsgálta. A tíz országra kiterjedő közvélemény-kutatás szerint az evolúcióelmélet elfogadott nézet, és egyáltalán nem összeegyeztethetetlen a vallással és Isten létezéséről alkotott nézetekkel.

A British Council Charles Darwin születésének 200., és A fajok eredetű című korszakalkotó műve megjelenésének 150. évfordulója alkalmából készíttetett közvélemény-kutatást, hogy az angol természettudós ismertségét felmérje. Tíz országban - Argentínában, Egyiptomban, Indiában, Kínában, Mexikóban, Oroszországban, Dél-Afrikában, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban - több mint tízezer embert kérdeztek meg.

Az oroszok jól ismerik

Jézus a lépcsõházban
Jézus a lépcsõházban

A válaszadók átlagosan hetven százaléka hallott már Darwinról és az evolúcióelméletről. Ismertsége az orosz válaszadók körében volt a legmagasabb, a megkérdezettek 93 százaléka mondta, hogy hallott már az angol természettudósról. Hazájában, valamint Mexikóban és Kínában szintén 90 százalék fölötti Darwin ismertsége. Egyiptomban és Dél-Afrikában vannak a legtöbben, akik nem hallottak még Darwinról, az arab országban a válaszadók 38, az afrikai államban a megkérdezettek 27 százaléka nem ismeri Darwint és tudományos nézeteit.

Az amerikai és a brit megkérdezettek nyilatkoztak a legmagabiztosabban az evolúcióelmélettel kapcsolatos ismereteikről. Az amerikaiak 84, a britek 80 százaléka állította, hogy nagyjából érti is Darwin elméletét a kiválasztódásról.

Darwin és Isten megférnek együtt

A megkérdezettek körében többen voltak, akik egyet értettek, mint ahányan elvetették azt az elképzelést, hogy Isten létezése és az evolúcióelmélet nem zárja ki egymást. Érdekes eredmény, hogy a legnagyobb, 85 százalékos arányban az indiai megkérdezettek vélik úgy, lehetséges egyszerre hinni Istenben és elfogadni a természetes kiválasztódás elméletét. Az állítással a mexikói és argentin válaszadók közel kétharmada, a dél-afrikai és brit megkérdezettek 54 százaléka, az oroszok és az amerikaiak 53 százaléka értett egyet. A fentieknél kisebb arányban hajlanak viszont Isten-hit és az evolúció összeegyeztethetősége felé az egyiptomi, spanyol és kínai válaszadók. Az egyiptomiaknak és spanyoloknak 45, a kínaiaknak csak 39 százaléka érzi úgy, hogy a vallásos meggyőződés nem zárja ki az evolúcióelmélet elfogadását.

Tízből hat országban a többség, egyébként a válaszadók átlagosan 54 százaléka véli úgy, hogy elegendő tudományos bizonyíték támasztja alá az evolúcióelmélet helyességét. A vizsgált országok közül csak Oroszországban, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában és Egyiptomban kerültek többségbe a szkeptikusok. Ugyanis az orosz válaszadóknak 48, az amerikaiaknak 42, a dél-afrikaiaknak 41, az egyiptomiaknak pedig alig 25 százaléka véli úgy, hogy a tudományos eredmények igazolták a darwini elképzelést.

(forrás: ELTE TÁTK Hírlevél)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.