Az ünnepi önbizalom

A karácsonyi étkezés legszebb hagyományai közé tartozik a családi gasztronómiai tudás felelevenítése, a szokásos szegedi vagy a gyufatésztával készült bajai halászlé hiteles receptúráinak követése, a borral készülő férfias "főztök" töltött káposzták gyártásának maszkulin jogairól nem is beszélve.

Megáll az élet egy rádióműsor miatt?

Az újdonság hozhat sikert, de végül mindenütt csak sorozat, celebek és valóságshow. Globális körkép 2008 televíziós legjeiről.

Nem férnek bele a rettenetes gyerek képbe

Két ellentmondó bírósági döntés született az oktatási intézményekben elkülönített roma gyerekek ügyében. Franka Tibor polgármesteri hivatala beköltözött a kerepesi iskola reformszárnyába.

Aggódás van

Tisztelt Foxman úr! Különösen a figyelmébe ajánlom Orbán Viktor Mihály urat, aki annak idején kiengedte a szellemet a palackból és most rémült igyekezettel, falfehér fizimiskával próbálja oda visszaszuszakolni. Természetesen a többi párt vezetőit is melegen ajánlom az Ön figyelmébe, valamint a bíróságot és az ügyészséget. NolBlog

Nincs diploma csak magyarul tudóknak

Öt egyetemista vagy főiskolás közül egy nem kap diplomát, pedig jól államvizsgázik.

 

Csernobil még mindig sugároz

Huszonhárom évvel az atomreaktor-robbanás után kezd visszatérni az élet a kiürített csernobili körzetbe - állítja egyre több tanulmány. A növényzet burjánzik, az elhagyott városokba vadállatok költöztek. A radioaktív sugárzás azonban még most is több mint ezerszerese a normálisnak - számol be a londoni The Telegraph riportja.

Az 1986-ban történt robbanás után több mint 300 ezer embert telepítettek ki a csernobili atomerőmű környékéről a magas radioaktív sugárzás miatt. Újabban azonban arról szólnak a tudósítások, hogy a tiltott zónában burjánzásnak indult a természet. Pripjat városába például medvék és farkasok költöztek.

Sokan úgy vélik, hogy mindez azt jelenti, a radioaktivitás már nem kiugróan magas. Az ENSZ az elmúlt években megjelent jelentései is arra utalnak, hogy a tartós környezetszennyezés kisebb, mint korábban hitték. Egy 2005-ös tanulmány szerint a csernobili robbanás miatt megnövekedett sugárzás következtében összesen 4000 ember veszíti életét - jóval kevesebb, mint korábban gondolták.

A túlzott optimizmus azonban indokolatlan - figyelmeztet a The Telegraph. A leginkább fertőzött területeken még mindig a normális 1200-szorosa a háttérsugárzás. A térséget szennyező radioaktív anyagok felezési ideje több tízezer év. A körzetben végzett vizsgálatok pedig rávilágítanak, hogy a területen élő vadállatok között nagyon magas a kóros genetikai elváltozások aránya.

Az elhagyott városokba vadállatok költözte
Ravens eat a dead wild boar in the 30-km (18-mile) exclusion zone around the Chernobyl nuclear reactor, some 370 km (230 miles) southeast of Minsk near the abandoned village of Pogonnoe in this March 11, 2007 picture. REUTERS/Vasily Fedosenko

forrás: globusz.net

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.