Civilek tiltakoznak az erdőgazdálkodás törvénytervezete ellen

Harmincnégy környezet- és természetvédő civilszervezet arra kéri az Országgyűlést, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a kormány visszavonja erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény-tervezet.

A zöldek a koncepcionális és tartalmi problémák mellett az elégtelen előkészítésre, a társadalmi egyetértés hiányára is felhívták a figyelmet. Véleményük szerint a tervezet olyan mértékben csökkenti a hatósági jogköröket, és liberalizálja az erdőgazdálkodás szabályait, amelyek az erdővagyon védelmét és a természeti értékek megőrzését veszélyeztetik.

Az adminisztratív kötelezettségek és a hatóságok beavatkozási lehetőségeinek csökkenését nem ellensúlyozzák határozottabb törvényi előírások.

A civilek szerint az erdőtörvény Országgyűlés elé terjesztett változata egyáltalán nem foglalkozik az Európai Uniós tagsággal járó természetvédelmi kötelezettségekkel. Az Európai Bizottság szerint az új erdőgazdálkodási terveket a Natura 2000 vonatkozású hatásvizsgálati eljárásnak kellene alávetni, illetve ezt törvényben előírni. Ezt azonban a törvénytervezet nem teszi.

Az Országgyűlés december 15-én kezdett általános vitát az erdőkről, az erdők védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény javaslatról. Gőgös Zoltán az agrártárca államtitkár az általános vitában úgy fogalmazott, hogy a javaslat tartalmazza mindazt a környezet- és természetvédelmi elvárást, amit a fenntartható   fejlődés elve megkövetel.

Gőgös Zoltán az immár hatodik hazai erdőtörvény megalkotásának szükségességéről azt mondta: a hazai erdők nagyobb hányada nem tekinthető önfenntartó környezeti rendszernek, mivel jelenlegi formájuk több évszázados gazdálkodás során alakult ki, fenntartásuk csak szakszerű erdőgazdálkodás keretében lehetséges.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.