Keskenyvágányú vasutasok

Nem Gaskóznék, de most még talán nem késő. Nem a sztrájkról beszélek. Meghirdették, volt, van, vanni fog - az eddig anyagi veszteség kb. egymilliárd forint, az erkölcsi károkozás felmérhetetlen. Nolblog

Fekete ünnep

Ki hiszi el azt, amit a gyerek mond? Meg se hallgattak volna. A fekete csipkesálban ennyi idő után már nem vagyok olyan biztos. De abban az időben minden öregasszony feketében járt. Nolblog

Fel kéne ébredni itt, a hírgyarmaton

Letterforce markáns ellenvéleményt fogalmazott meg Aczél Endre cikkével szemben a gázai konfliktus kapcsán, amelyben Bayerhez hasonlította publicistánkat.

Blogelemzés: új tudományág kialakulóban

Egy magyar kutatás arra keresi a választ, hogy a világhálón található hatalmas mennyiségű információ milyen trendeket mutat. Ezek elemzésével a közvélemény alakulására, jellemzőire próbálnak következtetni, és kísérletet tesznek az előrejelzésére is.

Viktorom veszített!

Viktorom egy személyiségi jogi pert veszített el, ami megnevezésében is hibás, hiszen ilyen pert csak földi halandók veszíthetnek el. Nála inkább felségsértésről van szó, arról is csak halkan, nehogy azt gondolja Őistensége, hogy rosszat pusmog róla a köznép. NolBlog

 

Blogolásért börtönbe?

Húsz nap elzárásra ítéltek a napokban egy vukovári bloggert Horvátországban. Damir Fintic a volt polgármesterről fejtette ki véleményét, a bírósági eljárás azonban a kommentek miatt indult ellene.

Rágalmazásnak ítélte a vukovári bíróság mindazt, ami a Vukovarac.net internetes portálon Vladmir Stenglről, a város volt vezetőjéről évekkel korábban megjelent. A botrány egy kritizáló poszttal kezdődött, Damir Fintic kendőzetlen őszinteséggel leírta, mit tud, hallott, gondol a politikus dolgairól.

Szép számmal akadtak aztán kommentezők, akik hozzátették a saját véleményüket és értesüléseiket. Ezt azonban a Stangl család már nem hagyta szó nélkül, és beperelte az oldal gazdáját, a posztoló Finticet.
A bíróság első fokon pénzbüntetést szabott ki, azaz 3052 kuna megfizetésére (nagyjából 100 ezer forintra) ítélte a bloggert, aki nem fizette be ezt az összeget. A megyei törvényszék most 20 nap elzárásra változtatta az ítéletét - számolt be róla a Vecernji list napilap.

Az ügy óriási felháborodást váltott ki Horvátországban, neves újságírók, civil szervezetek fordultak a horvát parlamenthez és az Európai Unió több szervezetéhez nyílt levélben, melyben cenzúrát kiáltanak, és szabad véleménynyilvánítást követelnek.

Nem ez egyébként az első eset, hogy büntetéssel sújtják a szabadszájú posztolást Horvátországban. Egy évvel ezelőtt a Népszabadság Online beszámolt arról a rejtélyes sibeniki bloggerről, aki kiteregette a legkényesebb városi ügyeket, és élesen kritizálta a polgármestert, jegyzőt, rendőrfőnököt, továbbá folyamatosan kiszivárogtatott háttérinformációkat az épp aktuális helyi ügyekről. Végül kiderül róla, hogy a parti őrségnél dolgozik. Mivel munkaidőben írta internetes naplóját, fegyelmit kapott méltatlan hivatali viselkedés, valamint a szolgálati komputerének szabálytalan felhasználása miatt.

Hálófüggő
Hálófüggő
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.