Ha van feladat, nem vész el a világ

Már vidéken is segítséget kaphatnak a munkaerőpiacra való visszatéréshez azok, akik felnőttként veszítik el a látásukat.

Ugató, szőrös, okos segédeszközök

Vakvezető kutyák versenyeztek szombaton a Vakok Állami Intézetének udvarán felállított akadálypályán.

Nem látni és megszeretni

Búcsúzott tegnap a fogyatékkal élőknek kialakított kulturális központ, az AKKU.

Élet az örök sötétségben

- Amikor az orvos azt mondta, kér még egy kis türelmet, mert ezt meg akarja mutatni két kollégájának, kicsit melegem lett a székben.

Két keréken fél lábbal az ország körül

Körbebiciklizi az országot Bojtos István.

 

Bízz vakon! - Szemfelnyitó demonstráció vakokkal

Milyen érzés lehet látható színek, vonalak és formák segítsége nélkül, a többi érzékszervükre támaszkodva élni és boldogulni? Megtudhatja holnap a Deák téren, ahol a Fehér Bot napja apropóján tartanak utcai demonstrációt. Ezúttal a látókat segítik majd a nem látók, így szeretnék felhívni a figyelmet a vakok és gyengén látok problémáira.

Akinek van kedve és mersze megmerítkezni a vakok világába, azok eddig számukra ismeretlen helyzetekben próbálhatják ki magukat. Bekötött szemmel, látássérült vezető kíséretében próbálhatják ki, milyen is a városi közlekedés, s milyen nehézségekbe ütközhet egy utcai átkelés, egy megálló megtalálása, vagy éppen egy járműre való felszállás. 

A szervezők megtanítják hogyan segíthet az eligazodásban a fehér bot, s hogyan működhetünk együtt négylábú segítőkkel, a vakvezető kutyákkal.

A rendezvényen részt vesz az Irigy Hónaljmirigy frontembere Sipos Péter – Sipi is, aki jelenlétével szeretné felhívni a figyelmet a fogyatékossággal élők helyzetére vagyis arra, hogy ne menjünk el csukott szemmel a problémák mellett.

Nyolcvanezren látás nélkül

Magyarországon több mint nyolcvanezer látássérült ember él, s csupán 5-6% talál képességeinek megfelelő munkát. Az elmúlt években már egyre több vak- és gyengénlátó gyerek tanul együtt látó társaival, ám az esélyegyenlőség megteremtéséhez még hosszú az út. 

Az ENSZ 1969-ben kiáltotta ki október 15-ét a Fehér Bot Napjának, amikor minden országban a nem látókra irányul a figyelem, hogy legalább ezen a napon gfelhívhassák a közvélemény figyelmét fogyatékkal élő társaik problémáira.

A hosszított kar

Guilly d’ Herbemont francia grófnő a ’30-as években figyelt fel a vakokra leső veszélyekre, s kezdet gondolkodni a megoldáson. A fehér bot ideálisnak tűnt, hisz már távolról is feltűnő, ugyanakkor „hosszított karként” is használható. Segítségével a nem látók baleset nélkül megtalálják az útpadkákat és a falakat, így pedig képessé válnak az önálló közlekedésre. A bot 1938-ban lépte át Svájc határát, ahol törvénybe foglalva tudatosították a lakosságban jelentőségét és a közúti forgalomban elfoglalt kitüntetett szerepét.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.