Emberek embertelen viszonyok között

Pusztákon, telepeken, elhagyott mezőgazdasági épületekben, nyomorúságos körülmények között él a dél-dunántúli régió lakosságának 2,4 százaléka.

Nem kaphatnak menedékjogot

A tájékozatlanság áldozatainak tartja a budapesti svéd nagykövetség másodtitkára az országába munka és segély reményében utazó magyar romákat.

Hatályon kívül helyezett ítélet

- Gábor ártatlan! Nincs ellene semmi bizonyíték.

Milliárdos Dráva-projekt

Befejeződött az 1,1 milliárd forintos ökoturisztikai Dráva-projekt.

Elmozdulás lehet a kórházi tárgyalásokon

Ma először közeledhet a kormányzat és a kórházvezetők álláspontja a hetek óta egy helyben toporgó egyeztetések után - legalábbis erre utal Székely Tamás szakminiszter egy mai interjújában, hozzátéve: "ehhez mindkét féltől komoly szándék és kompromisszum szükséges".

 

Bezárják a Baranya megyei kórházat

Január elsejétől megszűnik a Baranya megyei kórház, betegellátási feladatait a Pécsi Tudományegyetem veszi át. A megyei közgyűlés döntésének megfelelően az átadás-átvétel előkészítése után az integrációhoz szükséges feladatellátási- és vagyonkezelői szerződést november 26-áig kell aláírásáról.

Jövő év január elsejétől megszűnik a Baranya megyei kórház, melynek betegellátási feladatait a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikái veszik át - erről döntött csütörtökön a Baranya Megyei Közgyűlés. A testület elfogadta a felsőoktatási intézménnyel kötendő és a megszüntetés részleteit tartalmazó együttműködési megállapodás tervezetét, rendelkezett az átadás-átvétel előkészítéséről, és az integrációhoz szükséges feladatellátási- és vagyonkezelői szerződés idén november 26-ig történő aláírásáról.

Az egyezség szerint a PTE vagyonkezelői jogot szerez a kórház Rákóczi úti telephelyének épületeire, melyek azonban továbbra is az önkormányzat tulajdonában maradnak. Az önkormányzat vállalja, hogy az átadásig rendezi a kórház több mint kétmilliárd forint adósságát. A jelenlegi fenntartó ezt az összeget a korábban bezárt  tüdőszanatórium eladásával szeretné előteremteni.

Az önkormányzat az átadás után nem vállal felelősséget a területi ellátási kötelezettség teljesítése során keletkező működési hiányért, ahhoz kiegészítő finanszírozást nem ad.

Az átszervezéssel összefüggésben elbocsátásokra is sor kerülhet, de ennek mértéke a kapacitások felmérése után derül ki. A mintegy félezer ágyas és nyolcszáz embert foglalkoztató, több mint négy évtizede működő megyei kórház idén eddig tíz alkalmazottjától vált meg, s még 2009-ben újabb tizenötöt küld el.

Az egészségügyi intézmények integrációját évek óta tervezik Pécsett annak érdekében, hogy az ellátórendszert olcsóbban és hatékonyabban lehessen működtetni. A megyei kórház megszüntetésének és feladatátadásának folyamatát az intézmény adósságállományának növekedése, s a kórházat ellehetetlenítő, idén tavasszal bevezetett új finanszírozási rendszer gyorsította fel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.