Bo Xilai: A feleségem őrült

A volt chongqingi párttitkár szerint az egyébként börtönben ülő Gu Kailai pszichikai nyomásnak volt kitéve, azért vallott.

Részben elismerte a felelősségét Bo Xilai

A bukott chongqingi párttitkár pere harmadik napján azt mondta: tény, hogy nem szerezte vissza azt a közpénzt, amely a felesége, Gu Kailai számláján landolt.

Teljes szigorral sújtanának le Bo Xilaira

Hétfőn véget ért a per. Mivel a bukott chongqingi párttitkár rendkívüli bűntetteket követett el, és nem bánta meg, amit tett, enyhe büntetés helyett teljes szigorral kell lesújtani rá – érvelt az ügyészség.

Vizsgálat a kínai olajóriás vezetői ellen

Kínában vizsgálat indult „súlyos fegyelmi vétségek” miatt az állami vagyonkezelő bizottság (SASAC) vezetője ellen – jelentette a Xinhua hivatalos hírügynökség.

Vízbe fojtották kihallgatás közben

Kínában az állami sajtó számolt be a kommunista párttag Yu Qiyi haláláról.

 

Belehalt a vallatásba egy kínai férfi

Az állami vállalati vezetőt korrupciós ügyben faggatták, és közben időnként jeges vízbe nyomták a fejét. A család fotókat hozott nyilvánosságra a holttestről, így kényszerítették ki a vizsgálatot.

Bíróság elé kell állniuk Kelet-Kínában a kommunista párt vizsgálóinak, akik korrupciós ügyben faggattak egy 42 éves állami vállalati vezetőt, és közben időnként jeges vízbe nyomták a fejét. A férfi belehalt a vallatásba.

Jü Csi-jit, egy ipari befektetőcsoport főmérnökét a Csöcsiang tartományi Vencou városban öt helyi, a pártapparátushoz tartozó nyomozó, valamint egy ügyészségi alkalmazott vonta kérdőre még áprilisban. A különböző szintű fegyelmi ellenőrző bizottságok párttagok esetében saját hatáskörben járhatnak el, és többnyire csak ezután, a gyanú fennállásával veszi át az ügyet a rendőrség, az állami igazságszolgáltatás.

Jü özvegye korábban azt nyilatkozta, hogy férjét utoljára március elsején látta a pekingi repülőtéren, útban haza, Vencsouba. Napokkal később kapott értesítést Jü vállalatától arról, hogy férjét fegyelmi vétség gyanúja miatt vizsgálják, hozzátéve, hogy „nem kell nagy felhajtást csinálni körülötte”. Férje „véletlen haláláról” április 9-én kapott hírt.

A férfi ütések és zúzódások nyomait viselő testéről a család fényképeket hozott nyilvánosságra mikroblogján, és ezzel kényszerítették ki az ügyészi vizsgálatot. A boncolás a halál okaként légzési elégtelenséget állapított meg. Egyes hírek szerint a férfit a 38 napos fogsága során meztelenre vetkőztették, és fejét rendszeresen egy fürdőkád vizébe nyomták. Végül a kórházban halt meg. Jü kihallgatóit május közepén vették őrizetbe, majd egy hónappal később tartóztatták le őket.

A párt által lefolytatott fegyelmi eljárások létezése közismert, azokat külön - erre kialakított - helyszíneken végzik, de az ottani történések részleteiről csak időnként szivárognak ki részletek. Az eljárásra a kínai nyelvben egy külön szó van, suangkujnak nevezik. Hivatalos adatok szerint a párt tavaly csaknem 160 ezer ember ügyében végeztetett fegyelmi vizsgálatot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.