Magabiztos mosolyok

Az emelvényen majd’ mindenki jelen van, aki számít ma a jobboldalnál. Dörner művész úr, Czakó úr, aztán felismerem a Hősök tere hősét, Fricz urat, az elszabadult politológust, és a lelkifurdalásos szívsebészt, Papp Lajost, de Kondor úrhölgy is megjelent. Nolblog

Baloldal az útkereszteződésben

A harminc évig piacbarát, sőt neoliberális elveket követő baloldalnak a gazdasági válság nyomán új programra van szüksége. De mi légyen az? A neoliberális kapitalizmus megbukott ugyan, de a hagyományos szocializmushoz nincs visszatérés. Metazin

Mi hiányzik a szociáldemokráciából?

Válságban az európai szociáldemokrácia. Az előző válságára másfél évtizede kidolgozott megoldás, a „harmadik út” ideje lejárt. Csak az nem világos, hogy ezzel szemben minek jött el az ideje. Metazin

Baloldali tájkép csata előtt

A kormányzó brit Munkáspárt másfél éve fiaskót fiaskóra halmoz. A baloldal olyan népszerűtlen, hogy jóformán az esélytelenek nyugalmával vághat neki a tavasszal esedékes választásoknak. A súlyos vereség után a mainál is mélyebb válságba kerülhet. Metazin

'Mi lesz veled, baloldali média?'

A hazai média döbbenetesen pártfüggő - részben konkrét, anyagi értelemben, részben közvetett módon. A pártmédia pedig egyenlő a média lassú, de biztos halálával.

 

Baloldali értékekkel tarol a jobboldal

A balközép pártok népszerűsége Európa-szerte mélyponton van. A Financial Times szerint a szociáldemokraták visszaesése hátterében az áll, hogy a gazdasági válság hatására a választók egyre inkább elfordulnak a globalizáció- és szabad piac párti erőktől. A továbbra is népszerű, hagyományosan baloldali értékeket pedig a modern jobboldali pártok is átvették.

A német szociáldemokraták választási veresége jól mutatja, hogy milyen rosszul állnak az európai középbal pártok. A brit Munkáspárt népszerűsége a mélyponton - Gordon Brown a jövőre esedékes választásokon aligha kerülheti el a súlyos vereséget. Olaszországban a baloldal a jobboldal botrányai ellenére sem erősödött meg. A francia Szocialista Párt is gyenge, ráadásul belharcok osztják meg.

A szociáldemokrata pártok népszerűségvesztésének elsődleges oka az, hogy a baloldal az elmúlt évtizedben piacbarát és globalizációpárti programot hirdetett. A választók pedig ezeket teszik felelőssé a gazdasági válságért.

A baloldal szavazóit részben a hagyományos szocialista eszméket képviselő szélsőbaloldali pártok hódítják el. Sokan azonban inkább a jobboldalhoz pártolnak. Miközben az európai szociáldemokrata pártok átvették a hagyományosan a jobboldal által képviselt piacbarát politikát, a jobboldal átvett számos, korábban a baloldal által képviselt célt.

Az európai jobboldali pártok ma már támogatják a nők egyenjogúságát, kiállnak a melegek jogai mellett, és a szociáldemokratáknál is populistább elitellenes jelszavakat hangoztatnak. Felismerték azt is, hogy fel kell karolniuk a baloldal által magukra hagyott rétegeket: a jobboldali pártok szakítva a korábbi évtizedek kiadáscsökkentő politikájával ma már szinte kivétel nélkül a jóléti intézmények megerősítését ígérik.

forrás: globusz.net

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.