A kongói katasztrófa testközelből

Halál és agónia Kongóban - a világ immár másodszor csukja be a szemét, mikor véres törzsi háborúvá fajul tuszik és hutuk viszálya. KÉPGALÉRIA

Azé a föld?

Hosszútávú élelmiszerbiztonságukért külföldön spájzolnak be termőföldből a gazdag államok - üzlet vagy újgyarmatosítás?

Morzsák maradnak segélyezésre a bankárbankett után

A szegénység előretörése és a munkanélküliség fokozódása az eddiginél is brutálisabbá teszi a globális kenyérharcot, aki azt hitte, hogy a nemzetközi bérszínvonal már nem süllyeszthető tovább, téved.

 

Az EIB részt vesz Afrika kifosztásában és lezüllesztésében

Éles bírálatot kapott az Európai Beruházási Bank (EIB) afrikai hitelezési gyakorlata a Fekete Kontinens néhány országa civil társadalmának képviselőitől, amikor a hét elején Brüsszelben a belga szenátusban lehetőséget kaptak rá, hogy elmondják tapasztalataikat. Lesújtóak voltak.

Az Európai Unió saját meghirdetett elveivel és célkitűzéseivel összeegyeztethetetlen hitelezési gyakorlatot folytat Afrika több, stratégiai jelentőségű országában - Csádban, Nigériában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban - a tulajdonosok, vagyis az EU tagállamok adófizetői által alig ismert nemzetközi pénzintézet, amely egyébként a világ legnagyobb köztulajdonban lévő bankja. Legalább is erről adtak beszámolót e három afrikai ország civilszervezeteinek képviselői a belga szenátusban, Brüsszelben a hét elején.  Részletesen elmagyarázták azokat a gazdasági, környezeti és szociális károkat, amelyeket az EIB (Európai Beruházási Bank) által finanszírozott bányaipari beruházások/vállalkozások megvalósítása okoz a helyi közösségeknek.

Adóparadicsomokba eltérített közpénzek

Miközben az Európai Unió küldöttei Dohában az ENSZ fejlesztésfinanszírozási konferenciáján – szavakban legalább is – arról igyekeztek meggyőzni az Egyesült Államokat, hogy kötelezze el magát határozottabban amellett, hogy a fejlesztési segélyeket erőteljesebben össze kell kapcsolni a klímaváltozás, illetve az adómegkerülés elleni harccal, Brüsszelben a belga szenátusban Kumwamba herceg, a véres polgárháború által fojtogatott Kongói DK képviselője arról tartott felvilágosítást a belga törvényhozóknak, hogy az EIB úgymond elfelejt gondoskodni róla: az afrikai fejlesztésre adott pénzek ne adóparadicsomokban kössenek ki.

Thérése Mékombe, a chadi ügyvédnők egyesületének elnöke és Osayande Omokaro, a  Friends of the Earth (A Föld Barátai) nemzetközi civil hálózat nigériai tagozatának képviselője a Nyugat Afrikai gázvezeték megépítésének negatív következményeit tárták fel. Egyikük totális kudarcként értékelte a Csád és Kamerun közötti, az EIB által társfinanszírozott csővezeték  projektjét, amelyet még 2000-ben indítottak el. Miközben az egy mintaprojekt volt, amellyel bizonyítani akarták: magas kockázatú területeken is lehetséges csökkenteni a szegénységet olajipari fejlesztés finanszírozása révén, kiderült, hogy a vállalkozásból származó bevételek a fegyveres konfliktusokat fűtik.

A civilek szerint ezek a projektek többnyire az emberi jogok súlyos megsértésével, közösségek földönfutóvá tételével, a föld, a víz és a levegő szennyezésével járnak, gyakran előidézői a véres konfliktusoknak, továbbá a korrupció melegágyai.

"Energiabiztonság?"

Osayande Omokaro utalt rá, hogy az „energiabiztonságra” hivatkozva a közpénzekből hitelező EIB már a következő nagyszabású olaj- és gázvezeték-építési  tervek finanszírozására, az energiahordozók Európába juttatására koncentrál. De, tette fel a költői kérdést, hogy lehet „biztonságról” beszélni, amikor a csádi, a darfúri és a Niger deltájában dúló konfliktusok mind a szénhidrogén-kitermeléshez kapcsolódnak.

Kumwamba herceg azt sürgette, vegyék elejét, hogy európai közpénzekből ilyen botrányos befektetéseket és üzleteket finanszírozzanak. Szerinte nyilvánvaló, hogy a hazájában dúló  háború arról szól, hogy ki szerzi meg az ellenőrzést az ásványkincsek kiaknázásából remélt haszon fölött. 

Anne-Sophie Simpere, a Friends of the Earth francia tagozatának képviseletében arra hívta fel a figyelmet, hogy az EIB-t alig ismeri az európai közvélemény nagy része, holott a pénzintézet hatalmas összeget költ el a fejlődő országokban, és a kitermelő szektorokban a legnagyobb finanszírozónak számít. Így állhat elő az a helyzet – tűnt ki a polgárjogi aktivista beszámolójából -, hogy az európai adófizetők többségének fogalma sincs róla: az ő pénzükből finanszírozott EIB-projekteknek katasztrófális hatásuk van Afrika „fejlődésére”, és  nagy mértékben ellentmondanak az EU környezet és éghajlatvédelmi, valamint a szegénység csökkentésére és a konfliktusok elkerülésére irányuló törekvéseinek.

Simpere annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az európai nemzeti parlamenteknek, mint az EIB megbízóinak sokkal jobban oda kellene figyelniük a pénzintézet hitelezési gyakorlatára és arra, hogy a bank vezető grémiumaiban ülő képviselőik mikor, milyen döntésekben vesznek részt.

Az IFC (International Finance Corp.) honlapján található beszámoló egészen más színben tünteti fel a Csád-Kamerun-i vezetéképítési projektet. Szerintük az olajkitermelési és vezetéképítési vállalkozás, amely 1070 km csővezeték lefektetését jelentette hátom délnyugat-csádi olajmezőről a kameruni partoknál kialakított úszó létesítményig, több mint 13 ezer embernek adott eddig munkát Csádban és Kamerunban, több mint 400 millió dollár értékű infrastruktúra-javítással és több mint 680 millió dollár értékű köszbeszerzési szerződés megkötésével járt együtt. 2003-ban indult meg a vezetéken a fekete arany, s összességénem mindkét országban komoly hasznot várnak a vállalkozástól.

(CEE Bankwatch, NOL)

Kislányok ételt árulnak egy Bepeha melletti zafír bányánál
Kislányok ételt árulnak egy Bepeha melletti zafír bányánál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.