Szociális és Munkaügyi Érzéketlenség

Nem kaptak jutalmat a Szociális és Munkaügyi Minisztériumi alkalmazottak, hiszen nekik is ki kell venniük a részüket a megszorításokból. Helyette ajándékutalványt találtak a borítékban. Jelképes négyszázezer forint értékben....! NolBlog

A válság miatt elúszhat Afrika esélye

A gazdasági válság letérítheti Afrikát arról a fejlődési pályáról, amelyre az elmúlt években sikerült ráállnia - mondta lapunknak Búr Gábor, az ELTE docense.

"Aggódom Európáért"

„A gazdasági világválság elől senki sem menekülhet. Európa azonban sokkal rosszabb helyzetben van, mint az Egyesült Államok" - írja Paul Krugman, a The New York Times kolumnistája. A Nobel-díjas közgazdász szerint a válság különösen súlyos lehet Európában, hacsak a kontinens államai nem fűzik a mostaninál jóval szorosabbra az együttműködést.

Az elvesző paradicsom

Gazdagjaink mellett lett még három millió szegény is, akikből egy millió az úgynevezett "mély szegénységben" él. S ha csak pusztán ezt a két tételt nézzük, akkor gazdaságilag ez édeskevés hozadéka a rendszerváltásnak! NolBlog

Fájni fog! Sőt...

A mind jobban begyűrűző válság már most szedi az áldozatait.

 

Az állami szociálpolitika is felelős a válságért

A gazdasági válságot okozó ingatlanpiaci buborék kialakulásáért csak részben okolhatók a szabályozatlan tőkepiacok és a felelőtlen bankok. Az államot is komoly felelősség terheli, hiszen arra sarkallta a pénzintézeteket, hogy az alacsonyabb jövedelmű kérelmezőknek is nyújtson hiteleket - írja a The Wall Street Journal hasábjain Phil Gramm, az UBS befektetési bank alelnöke.

Ellentétben a 2001-ben kirobbant dotcom-válsághoz, a mostani krízis jelentős reálgazdasági visszaeséssel jár. Nyolc éve csak a túlértékelt tőzsdeindexek zuhantak, most azonban gazdasági visszaesés is kíséri a pénzpiaci válságot - figyelmeztet Texas korábbi szenátora.

Gramm arra hívja fel a figyelmet, hogy a folyamatokért nem kizárólag a sokat kárhoztatott pénzintézetek a felelősek. Elismeri, hogy a kialakult helyzet jelentős részben a tőkepiaci szabályozatlanság következménye. Az ingatlanárak túlértékeltségéhez és a nyakló nélküli hitelezéshez azonban a kormány politikája is nagyban hozzájárult.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED alacsonyan tartott kamatokkal ösztönözte a hitelfelvételt. A kormány által elfogadott Community Reinvestment Act pedig arra kötelezte a bankokat, hogy a szegényebb környékeken ingatlant vásárló amerikaiaknak is adjanak hitelt. Az ilyen hitelek rendkívül kockázatosak voltak, ráadásul az ingatlanárak indokolatlan emelkedéséhez vezettek. - Mivel mindenki abból indult ki, hogy az ingatlanárak nem eshetnek, még azoknak is megérte hitelből vásárolni, akik ezt aligha engedhették meg maguknak - summáz a szerző.

Az ingatlanpiaci összeomlás első áldozatai a Fannie Mae és a Freddie Mac voltak: azok az intézmények, amelyek egyebek között a Community Reinvestment Act értelmében a szegényeknek  folyósított kockázatos hitelekre vállaltak állami garanciát. Gramm szerint a válság egyik tanulsága, hogy nem szabad a hitelezést a szociálpolitika részévé tenni.

forrás: globusz.net

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.