Fidesz-Magosz fúzió készül

A Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége lesz a májusi kongresszusán szervezetileg átalakuló Fidesz egyik tagozata - legalábbis erre következtetnek az érdekvédelmi szervezet lapunkat informáló vezetői azokból az utasításokból, amelyeket az országos központtól kapnak.

Információink szerint a Jakab István által vezetett Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) feladni készül korábbi érdekvédelmi szerepkörét, s a most újraformálódó Fidesszel köt politikai szövetséget. Ennek keretében a gazdakörök a Fidesz egyik tagozatává válnának. A szövetség megőrizné helyi szervezeteit, de ezek is az átalakuló Fideszbe tagozódnának. Az elsősorban a családi gazdaságok érdekeinek védelmére hivatott gazdakörökön belül sokan ellenzik az önállóság feladását.

A gazdaköri tagoktól származó értesüléseink szerint nagy részük konzervatív értékeket vall ugyan, de pártsemleges érdekvédelmet vár szervezetétől. Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy Jakab István elnök már hozzákezdett a Fidesz, illetve - amint egy körfax nevezi - a leendő Magyar Keresztény Nemzeti Egységpárt föld-, falu- és gazdavédelmi tagozatának megszervezéséhez. Az elnök a Magosz bázisán egy új, minden országgyűlési választókörzetben megszervezendő gazdakörrendszer felállításán fáradozik. Tudomásunk szerint egy-egy ilyen egység magja három-négy gazda volna, és a központból érkezett kérés szerint közöttük ott kell lennie legalább egy olyan embernek, aki a Turi-Kovács Béla által jegyzett kisgazda szervezet szimpatizánsa. Március végére kellene megszervezni az új egységeket, hogy az április 11-12-re tervezett országos parasztkonferenciára már készen álljanak. A Fidesz kongresszusát, amelyen a szervezeti változásokat kívánják elfogadni, május közepén tartják.

A Magosz tagságának egy része korábban sem nézte jó szemmel az elnök politikai ambícióit. A Magosz, a kisgazda agrárkormányzat idején kiemelt képviseleti jogot kapott számos agráregyeztető fórumon. A tagság egy része nehezményezi, hogy a Magosz a most felálló termékpálya-bizottságokban viszont nem tudott helyet szerezni magának, így a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége látja majd el a termelők érdekképviseletét. Igaz, éppen ezért vannak Jakab István elképzelésének támogatói is, mondván, nincs más választás, mint a politikai érdekérvényesítés.

Jakab István lapunk kérdésére válaszolva kérte, hogy aki politikai ambíciókkal vádolja, mondja meg, hogy 1995 óta melyik pártnak volt tagja, s mikor indult képviselő-választáson. Hozzátette: mindenkit, akit a Magosz belső ügyei érdekelnek, szívesen lát a jövő keddi elnökségi ülés utáni sajtótájékoztatón.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.