Önpusztító maja háborúk

A virágzó maja kultúra a IX. század elején hirtelen omlott össze. A pusztulása pontos okát nem ismerjük. Egy nemrégiben felfedezett maja felirat talán segít megfejteni a titkot. Abból az olvasható ki ugyanis, hogy a rivális maja városok közötti kegyetlen háborúskodások okozták a maják vesztét.

A tavaly nyáron Guatemalán végigsöprő hurrikán Dos Pilasban egy maja piramist hozott napvilágra. Az Arthur Demarest (Vanderbilt Egyetem) régész vezette feltárások során kiderült, hogy királyi székhely került elő. A 3000 négyzetméternyi maja királyi palota három szintjén több mint 170 terem volt, amelyeket tizenegy belső kert köré építettek. A palota szinte erődítménynek is beillett két méter vastagságú falaival. Az épületegyüttest a VIII. század közepén uralkodó Tah \'ak\' Cha\'an király emeltette. A palota környékét két négyzetkilométernyi területen kővel burkolták. Demarest szerint nyilvánvaló, hogy az itt élők igen jómódúak voltak. A palota mellett délre megtalálták a mesteremberek lakóházait, valamint a halottak - maja szokás szerint - padló alá temetett csontmaradványait. A városnak fénykorában több ezer lakosa lehetett.

A lelőhelyen több száz hieroglifát is feltártak. A most előkerült szövegek a maja történelemnek éppen azt a 60 évnyi hézagát töltik ki, amelyről eddig semmit sem tudtunk. A szövegeket Federico Fahsenc nemrégiben megfejtette és meglepő dolgokra derített fényt. Kiderült, hogy a VII. és a VIII. század folyamán sorozatos helyi háborúk dúltak két maja nagyhatalom, Tikal és Calakmul városállam és szövetségeseik között. A hosszú háborúkban - amelyekben Dos Pilas hol az egyik, hol a másik város szövetségese volt - felőrlődtek a maják.

Dos Pilas eredetileg Tikal város katonai elővárosa volt. Dos Pilas élére a király a saját öccsét állította. A város közelesett a Pasión folyóhoz, a maja világ egyik legfontosabb vízi útvonalához. Tikal Dos Pilason keresztül tartotta ellenőrzése alatt az átmenő kereskedelmi útvonalat, amelyen például a jadét és az obszidiánt szállították. Dos Pilas királya idővel nagy harcossá vált, és sokáig testvérének, Tikal királyának fontos szövetségese volt. Ám Calakmul megtámadta és leigázta Dos Pilast, királyát börtönbe vetette, majd bábkirályként visszahelyezte trónjára, és arra kényszerítette, hogy támadja meg testvérét, Tikal királyát. "Nem akartam hinni a szememnek, amikor ezeket a sorokat megfejtettem" - nyilatkozta Fahsen. - "Soha nem hallottam arról, hogy Calakmul uralkodója megtámadta volna Dos Pilast. Úgy véltük, hogy inkább valamiféle szövetségben álltak egymással."

A Tikal és Dos Pilas között folyó testvérháborúról tudtak a kutatók, de csak kisebb helyi torzsalkodásnak vélték a két város közötti viszályt. A feliratból azonban világosan kiderül, hogy Dos Pilas királya - most már Calakmul híveként - tízéves háborút vívott testvére, Tikal királya ellen. Eleinte Tikal aratott győzelmeket, és Dos Pilas uralkodójának többször menekülnie kellett még városából is, ám végül ő győzött testvére felett, akit - számos más tikali vezetővel együtt - Dos Pilasba hurcoltatott, és feláldozta őket a maják isteneinek.

A háború Tikal eleste után is folytatódott, és egyre durvább lett. Ám Dos Pilas már csak jelentéktelen fél volt ebben. "A maja kultúra a VII.-VIII. században virágzott, és jó esélye volt arra, hogy egyetlen hatalmas birodalommá váljék. De nem így történt. A háborúkban Calakmul is felőrlődött. A maja világ állandóan marakodó, helyi hatalmakra esett szét, míg végül összeomlott" - mondta Demarest.

A most megfejtett feliratból kiderült, hogy Dos Pilas királyának volt egy fia, akit örököséül szánt. Ám a szöveg nem folytatódik tovább, itt ér véget. A történészek azonban tudják, hogy a legyőzött Tikal még egyszer feltámadt, és uralkodója visszatért, hogy bosszút álljon Calakmul városán. Elpusztította ellenfelét, de a meggyengült Dos Pilast nem bántotta, amely 760 körül végleg elnéptelenedett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.