Ivan Lexa rendelte meg az Aranykéz utcai robbantást?

Ivan Lexa, a szlovák titkosszolgálat egykori vezetője adott megbízást az Aranykéz utcai robbantásos merényletre - idézte a szlovák belügyminisztérium illetékesét az MTV Híradója. Lexa állítólag az akkori szlovák alvilág fejétől, Miroslav Sykorától rendelte meg az akciót, ötmillió koronáért. A robbantásokat öt ember hajtotta végre, akik közül két személyt ismerünk, de ők eltűntek - állította az MTV-nek Boris Azaltovic, a szlovák belügyminisztérium szóvivője. Értesülések szerint Lexa rendelte meg a magyar politikusok ellen elkövetett robbantásokat is. Az MTV információit más források nem erősítették meg.

Az 1998 júliusában elkövetett Aranykéz utcai robbantásban négyen haltak meg és húsznál többen megsérültek. A célpont valószínűleg Boros Tamás 43 éves vállalkozó volt, aki jelentős gazdasági bűnügyekben tanúskodott a rendőrségnek. A magyar hatóságok feltételezése szerint a merényletet két szlovák bűnöző, Jozef Rohác és Imrich Oláh követte el, akik ellen évek óta nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Őket gyanúsítják a hasonló "stílusban" elkövetett budapesti politikai robbantásokkal: 1998 márciusában először a kisgazdapárt Belgrád rakparti székháza mellett hatástalanítottak egy pokolgépet, néhány nappal később pedig Torgyán József pártelnök II. kerületi lakásának bejárata közelében már működésbe is lépett a robbanószerkezet. Néhány héttel később Szájer József, a Fidesz frakcióvezetőjének XVI. kerületi lakása előtt robbant pokolgép.

Az MTV információjával kapcsolatban magyar belügyi források lapunknak azt mondták: igazolódni látszik a magyar rendőrség korábbi feltételezése, amely szerint a robbantásokat Rohác és köre követték el. Feltételezések voltak a szlovák titkosszolgálat és az alvilág összefonódásáról is, az azonban továbbra is kérdéses, hogy van-e bármilyen közvetlen bizonyíték arra, hogy a robbantásokra valóban Lexa adott parancsot. Belügyi források szerint ilyen bizonyíték lehetne Rohác vagy Oláh vallomása, ám ők valószínűleg már nincsenek az élők sorában.

Ivan Lexát csütörtökön tartóztatták le Pozsonyban, és azzal gyanúsítják, hogy az ő parancsára ölték meg egykori munkatársát, aki adatokkal tudott volna szolgálni az előző szlovák elnök, Michal Kovác fiának elrablásáról. Lexa 1999-ben egy ideig már volt vizsgálati fogságban, ám szabadlábra helyezték és két éve hamis útlevéllel külföldre szökött. Az Interpol idén júliusban Dél-Afrikában talált rá, és onnan toloncolták haza. Számos bűncselekménnyel - köztük cseh- és magyarországi szabotázsakciókkal - hozták kapcsolatba, de bizonyítékok hiányában eddig még egyik sem jutott el a vádemelésig.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.