EU-konform disznónak tilos a moslék

Jelenleg jogszabályt sért valamennyi hazai közétkeztetési hely és vendéglátó-ipari vállalkozás, amely sertéstartóknak adja át az ételmaradékot, mivel a megmaradt ételt nem előírásos körülmények között ártalmatlanítja. Az érintett cégek zöme még csak nem is hallott az uniós jogharmonizáció jegyében született jogszabályról, amely megtiltja, hogy az étkezési hulladékot sertésekkel etessék fel.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 75/2002. (VIII. 16.) számú rendelete megtiltja az étkezési hulladékok sertésekkel való feletetését, és úgy rendelkezik, hogy ezt a hulladékot el kell szállítani és meg kell semmisíteni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett vendéglátó-ipari cégeknek, iskoláknak, kórházaknak, laktanyáknak ártalmatlanítaniuk kell a veszélyes anyagnak minősített maradékot. A legtöbb esetben ez úgy oldható meg, hogy szerződést kötnek az állami feldolgozóval, az ATEV Rt.-vel a megmaradt étel "ártalmatlanítására".

A szeptember elsején hatályba lépett rendelkezés az európai uniós jogharmonizáció része - mondta munkatársunk kérdésére Székely Bertalan, az agrártárca főosztályvezetője. Jelezte: a rendelet az egyik legveszélyesebb állatbetegség, a sertéspestis elleni védekezés jegyében született meg. Az említett passzus bevezetésére azért volt szükség, mert a tapasztalatok szerint a betegség az emberi fogyasztásból megmaradt étel közvetítésével is eljuthat az állatokhoz. A főosztályvezető hozzátette: az eljárás teljes mértékben illeszkedik az EU gyakorlatához.

Székely Bertalan, az agrártárca főosztályvezetője munkatársunknak azt is elmondta, hogy a mindennapos szóhasználatban a sertéstartással kapcsolatban helytelenül keveredik a moslék és az ételmaradék fogalma. Természetesen semmi sem tiltja, hogy az állattartók továbbra is nedves abraktakarmánnyal - vagyis moslékkal - etessék az állatokat, mindössze arról van szó, hogy ételmaradék nem kerülhet az etetőkbe.

Fodor István, az állami hulladékfeldolgozó és -ártalmatlanító cég vezérigazgatója információi szerint a mintegy nyolcezer közkonyhában évente százezer tonna ételmaradék képződik, ehhez azonban még hozzájön negyvenezer vendéglátó-ipari cég efféle hulladéka. Ha a számok igazak, akkor az ATEV-nek több mint ötven százalékkal kellene növelnie ártalmatlanító kapacitását. Az ATEV vezetője ezzel együtt minden gyáregységnek azt az utasítást adta, hogy a legkisebb menynyiségben is vegye át a felajánlott és beszállított ételmaradékot. Az ártalmatlanítás a gyakorlatban komposztálást jelent, amelynek díja kilogrammonként 29 forint. E szolgáltatásra jelenleg három ATEV-telep van felkészülve: a győri, a hódmezővásárhelyi és a solti.

Magyarországon az étkeztetési cégeknek nem költséget, hanem bevételt jelent az ételmaradék, mivel azt általában egy kisebb összegért sertéstartók szállítják el. Előfordul a természetbeni fizetés is - ami szintén szabálytalan -, amikor a takarmánykiegészítésért cserébe egy-két hízóval fizet a gazda. Az európai gyakorlat ettől gyökeresen eltér. Tőlünk nyugatra az éttermek konyháiban úgynevezett "konyhamalacok" működnek, amelyekkel ledarálják az ételmaradékot. A hulladék folyékony része a csatornába, szilárd része pedig a szemétbe kerül. Persze azért a Lajtán túl is előfordul, hogy az étterem vagy a szálloda üzemeltetője a disznókkal eteti fel a maradékot.

A lapunk által megkeresett vendéglátó-ipari vállalkozások és azok érdekképviseletei munkatársunktól értesültek a szeptember eleje óta érvényben lévő új szabályról. - Ha a vendéglőknek kötelezően előírják, hogy az ételmaradékot saját költségükre ártalmatlanítsák, akkor az nem egyéb rossz viccnél - reagált a hírre Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke. Az új szabályozás újabb terhet jelent az amúgy sem túl rózsás helyzetben lévő vendéglősök számára, akik, ha minden szabályt betartanának, az MVI számításai szerint száz forint bevételen 7-8 forint veszteséget lennének kénytelenek elkönyvelni. -

A hazai szállodák sem tudnak arról, hogy ezentúl másképpen kell kezelniük az ételmaradékot - tudtuk meg Wolf Pétertől, a Magyar Szállodaszövetség elnökétől. A hotelek eddig a hazai gyakorlatnak megfelelően sertéstartóknak adták a konyhai maradékot, akik még fizettek is érte.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.