A detektív és a detektívek

Elérzékenyül, eszébe jut az a gyönyörű pillanat, amikor Barcs Miklós így szólt egy dél-budai pincérhez: "Pincér! Negyven kiló heroint! De egy csíkban, az Árpád hídig, taxi helyett!"

Hova lett Ingrid, a bajszos Karl Marx Stadt-i gerelyhajítónő?

Mit rejt a világosbarna kétzsebes csehszlovák műbőr sporttáska?

Ki tépte ki a Pajtás újságból a Magyari Béla-posztert?

Ül a betonon a detektív, forgatja a zsebrádiót, antenna csőváz - laposelem leukoplaszt obligát -, merről jön a Kossuth? Belök egy Rudit, pöttyös és magyar, évszaknak megfelelő, álruhának barna kiskosztümöt vett föl, aranyszínű alamínium gyík elegáns a gallérján, az idő kellemes, monoxid.

Valami reccsen, Kossuth jön.

"A magyar labdarúgó-válogatott az Azerbajdzsán elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzést követően a népligeti Hotel FTC-ben folytatja felkészülését a következő, Románia elleni találkozóra."

Morfondír. Hogy lehet egy hotelban készülni? (Kényelmesen.) Csak nehogy sérülés legyen! Lisztes beragad a liftbe, vagy mittudomén. Beszorul egy hátvéd hüvelykujja a bowlinggolyóba.

A detektív nem izgul. Valamit sutyorog az aranyszínű alamínium gyíkba, fölhajtja a gallérját. Ez a futballkérdés meg lesz oldva, mondja magában, elhúzott félmosollyal. Káderpolitika, gyerekek.

A miniszterelnök New Yorkban kettőt rúgott a másik magyar csapatnak. Azt súgja az őszi szél, hogy itt nem lehet soká\' kukoricázni.

A detektív megpróbál magába szállni. Nem sikerül, csak alá.

Szép számokat hallgat a fejében. "Már délután elszívtam...", így kezdődik, még kezdődhet, de jövőre majd, gondolja vágyakozva, jövőre, a konszolidáció idején, amire meg lesz indítva a szervezett bűnözés elleni harc, nem lehet majd énekelni ilyet, mert esetleg közrendvédelmileg hátba lő egy rendőr, aki szabadidejében ukránoknak segít kokaint lapátolni.

Elérzékenyül, eszébe jut az a gyönyörű pillanat, amikor Barcs Miklós így szólt egy dél-budai pincérhez: "Pincér! Negyven kiló heroint! De egy csíkban, az Árpád hídig, taxi helyett!"

A detektívnek eszébe jut Bob Marley, aki a legszerényebb számítások szerint is félisten volt, amíg meg nem halt. A zenén kívül két nagy szerelme volt: a foci és a marihuána. A fociba halt bele.

Uj Péter

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.