"Roverral" a piramisban

Hufu fáraó 4500 évvel ezelőtt épített nagy piramisa már eddig is számos tudományos szenzációval szolgált, és ez a sorozat vélhetően folytatódik, hiszen ma egy robot indul az egyik, eddig feltérképezhetetlen járatba. Az Upuaut-projekt keretében egy "Piramis Rovert" küldenek a gízai nagypiramis aknájába. A robot útját a National Geographic Channel tudományos tévécsatorna rögzíti, és hamarosan nálunk is sugározza.

A piramisban két nagyobb terem van: a fáraó terme, ahol Hufu sírja volt és a királyné terme. Ez kisebb, mint az előbbi, és pontosan alatta helyezkedik el. A teremből délre és északra nyíló kamrákból kivezető aknákat kővel "eldugaszolták". Eddig számos - csillagászati, vallási, fizikai - elmélet született arról, milyen célt szolgáltak az aknák, és mi van a kőtömb mögött. A mostani vizsgálatoktól azt remélik, hogy két alapvető kérdésre ad választ: miért van a járat vége "lepecsételve", és mi van mögötte. Elképzelhető, hogy a szűk járatból egy újabb terem nyílik, hiszen a piramisban hely van bőven. Ez pedig szenzációs felfedezés lenne.

A 12 centiméter magas és 34 centiméter hosszú Piramis Rovert Rudolf Gantenbrink német mérnök tervei alapján építették meg. Nagy behatolóképességű radarjával több mint egy méter mélyen átlát a piramis mészkövén, és képes a kő vastagságát is mérni. Műszerei letapogatják azt is, hogy a folyosót lezáró kő mozdítható-e.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.