Munka nélkül maradtak a zsebbankárok

Amit adminisztratív eszközökkel vagy a törvény erejével hosszú esztendőkön át nem lehetett betartatni, azt az élet - pontosabban az euró bevezetése - talán megoldja Magyarországon. Leáldozóban van az illegális utcai pénzváltók kora, bár Pécsett a belvárosban egyesek még mindig kitartanak régi helyükön. Sokkal kisebb haszonnal, de azért próbálkoznak néhányan az ismert arcok közül. A leszólításra viszont egyre kevesebben reagálnak, csökken a forgalom, a nepperek kénytelenek más munka után nézni.

A Jókai tér környékén több hivatalos pénzváltó is működik, régebben ennek közelében gyülekeztek a "zsebbankok" üzemeltetői. Az egyik üvegfal mögött ülő fiatal alkalmazott elmondta, mostanában egyre ritkábban tűnnek fel a váltók. Ráadásul neki - amennyiben meglátná - kötelessége lenne jelenteni a dolgot a rendőrségen. Látómezeje viszont szűk, ha valaki csak tíz méterrel megy odébb, már kiesik a szem vonalából.

A rend belvárosi őrei csak addig készségesek, amíg meg nem tudják, miről szólna az írás. Attól kezdve mereven, határozottan elutasítanak minden felvilágosítást, sőt egy jó tanáccsal is ellátják a kíváncsiskodót. Az olyan fiúk, akik tilosban járnak, cseppet sem kedvelik a nyilvánosságot, jobb kerülni velük a diskurzust.

Az Ifjúsági Ház előtti parkolóban régebben nagyüzem zajlott, most szinte teljesen pang a piac. Pontosabban: újabb üzletág művelői keserítik a tisztességes polgárok életét. Ők az autó szélvédőjét mosás helyett kéretlenül is összemaszatoló "vállalkozók", akik egyetlen műanyag palack vízzel, egy gumírozott ablaktisztítóval és végtelen szemtelenséggel vágnak bele a dolgok közepébe. Ezért aztán elvárnak némi pénzt. Aki fizet, jobban jár, mert könnyen karcolódik az autók drága üvege.

Ha itt nem is, de valahol biztosan lehet "feketén" valutát venni! Visszasétálva az Irgalmasok utcájában lévő pénzváltóhoz, sikerül két alakot kiszúrni, akik aligha taxira várnak. Mintegy húszpercnyi tétova toporgás után már nekik is feltűnik az a balek, aki áldozatként kínálja fel magát.

- Figyelj haver! - szólít meg tört, de jól érthető magyarsággal egyikük. - Van valamid, dollár, euró? Mert akkor megvesszük.

Mire megtudják, hogy cikk készülne róluk, addigra kiderül, szó sincsen tilos üzletről, csak a cimborákat várják, félreértés áldozatai vagyunk, de főleg ők. Pusztán véletlenül álltak a pénzváltó előtt zizegős szabadidőruhában, sildes sapkában, tornacipőben, zsebre vágott kézzel, fürkészve a tömeget. Hiszen jönnek a haverok... Rövid győzködés után aztán elhiszik, nem beugratásban van részük. Akkor megoldódik a nyelvük egy kicsit.

Egyikük, akit akár Alinak is hívhatnának, elárulta, már 12 éve Pécsett él, Marokkóból érkezett, mert itt kevésbé szigorúk az élet szabályai, mint szülőhazájában.

- Az euró bevezetése óta áll a piac. Egész nap szinte semmi forgalom sincsen, tényleg csak ácsorgunk és bámulunk. Én szobafestő vagyok, már abból próbálok megélni, mert ebből szinte lehetetlen.

- Akkor miért vártok itt, ha semmi haszon sincsen benne?

- Mert reménykedünk, megszoktuk. Ha sikerül apránként, több embertől százezer forintnál nagyobb összegért venni pénzt, akkor a beváltóhelyen exkluzív felárat kapunk, de lassú és keserves kenyér ez. Már nem a régi, annyi biztos. Számunkra az új rendszer egy csapás, hidd el! - áradt a panasz a borostás legényből, aki el is unta strázsálást és a nagyáruház előtt buszra pattant. Vagy talán mégsem sikerült teljesen meggyőzni beszélgetésünk veszélytelenségéről.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, dr. Kertész Gábor elmondta: a rendőrség csak akkor tud beavatkozni a folyamatba, ha a klasszikus "lehúzás" megtörténik. Ilyenkor a nepper a kialkudott összegnél ezer forinttal kevesebbet ad a külföldi fizetőeszközért. Amikor az éber eladó ezt átszámolás után szóvá teszi, újra átpörgetik a pénzköteget, majd kiderül a turpisság. Erre egy ezrest hozzácsap a trükkös fiú, csakhogy ekkor már nem az eredeti köteget adja át. Hanem olyat, amelyben csupán a felül lévő címlet igazi, az öszszes többi viszont sokkal kisebb, vagy egyszerűen méretre vágott papírköteg. Ekkor már megvalósul a csalás bűncselekménye, jöhet a rendőrjárőr, kezdődhet a nyomozás.

Mindez nem jelenti azt, hogy a számszakilag korrekt üzlet szabályos lenne, hiszen jogosulatlan pénzintézeti cselekményt hajt végre, aki utcán vált pénzt. Ezt viszont gyakorlatilag lehetetlen tetten érni, bizonyítani, ha nincsen károsult.

Egy szakma kihalóban van. Már csak a legelszántabbak tartják a frontot. Bár nem sokaknak hiányoznak, a turistaszezon megkezdődésével bizonyára többen előkerülnek a "nagy öregek" közül. Abban a reményben, hogy néhány száz forint árfolyamnyereség reményében mindig lesznek olyanok, akik jelentős összeget tesznek kockára. Miközben húsz lépésre van a hivatalos pénzváltó, ahol igazolást kapnának az ügyletről. De a régi reflexek némelyeknél még működnek, noha immár korlátlan a vásárlási lehetőség.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.