Az Amnesty szerint Gyurcsány ne vegyen részt a Tarka Magyaron

Az Amnesty International arra szólítja fel Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy maradjon távol a Tarka Magyar! néven szervezett szombati demonstrációtól - jelentette be a rendezvényt támogató jogvédő szervezet. A kormányszóvivő közölte, a szervezők maguk kérték fel Gyurcsány Ferencet, hogy csatlakozzon a nyilatkozathoz. A demonstráció szervezői sajnálatosnak tartják Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát, mivel arra kérték a pártok képviselőit, hogy az aláíráson túl tartózkodjanak minden, a rendezvénnyel kapcsolatos megnyilvánulástól.

Gyurcsány Ferenc kedden beszélt az MTI-nek arról, hogy állampolgárként aláírja a Tarka Magyar demonstráció nyilatkozatát, és feleségével együtt részt vesz a szombati felvonuláson. A miniszterelnök egyben arra biztatta a Magyar Demokratikus Charta támogatóit és a baloldali szimpatizánsokat, hogy legyenek ott a rendezvényen.

Az Amnesty International ugyanakkor távolmaradásra szólította fel Gyurcsány Ferencet, mert szerintük a miniszterelnök, illetve bármely politikus jelenléte azt eredményezheti, hogy a civil kezdeményezés politikai célkitűzésekkel mosódik össze, mely a demonstrációt alapvető céljaiban lehetetlenítené el.

A Tarka Magyar civil kezdeményezés, mely az erőszak és kirekesztés ellen száll síkra, a demonstráción éppen ezért nem kívánatos semmilyen politikus jelenléte - írta a jogvédő szervezet. Az Amnesty International ezért arra kérte a politikai pártok vezetőit, hogy amennyiben támogatni akarják a kezdeményezés célját, azt mindennapi tevékenységükkel bizonyítsák, és a civilek megmozdulásától maradjanak távol.

Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte, a szervezők maguk kérték fel Gyurcsány Ferencet, hogy csatlakozzon a nyilatkozathoz. A pártatlanságot pedig garantálhatja, ha nemcsak a miniszterelnök, hanem valamennyi parlamenti párt elnöke aláírja a nyilatkozatot és részt vesz a rendezvényen - tette hozzá.

A demonstráció szervezőinek közleménye szerint arra kérték a pártok képviselőit, hogy az aláíráson túl tartózkodjanak minden, a rendezvénnyel kapcsolatos megnyilvánulástól és tartsák tiszteletben a tüntetés civil tisztaságát, ezért sajnálatosnak tartják, hogy Gyurcsány Ferenc mindezek ellenére, nyilatkozatot tett közzé támogatásáról.

Mint írják: azért, hogy egyik párt se sajátíthassa ki a rendezvényt - felkérték mind az öt parlamenti párt vezetőjét a nyilatkozat aláírására. "Mivel mindannyian elfogadták a felkérést, ezért meg akartuk várni, amíg mindenki aláírta a nyilatkozatot és az aláírásokat egyszerre kívántuk nyilvánosságra hozni".

Miután a miniszterelnök nyilatkozata nyilvánosságra került, a szervezők fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy minden parlamenti párt vezetője csatlakozott a kezdeményezéshez és aláírja a nyilatkozatot. Orbán Viktor ezt már megtette, de a szervezők kérésére ezt nem hozta nyilvánosságra, hogy bevárhassák a többi pártvezető aláírását is - áll a közleményben.

A Tarka Magyar - a szervezők tájékoztatása szerint - az Erőszakmentesség Világnapjához kapcsolódóan október 4-re hirdetett békés, pártfüggetlen tömegdemonstrációt az erőszak és a kirekesztés ellen. A rendezvényt több tucatnyi civil szervezet kezdeményezte, a civil jogvédő, meleg, roma és zsidó szervezetek véleménye szerint megálljt kell parancsolni a kisebbségeket érő atrocitásoknak, a kirekesztésnek, a gyűlölködésnek, az erőszak minden formájának. A megmozdulást az Erőszakmentesség világnapjához kapcsolódóan szervezik, a legendás indiai politikus, Mahatma Gandhi születésének évfordulóján.

Bódis Kriszta író, dokumentumfilm-rendező, a szerveződés szóvivője korábban azt mondta, az októberi rendezvényre százezres tömeget várnak, és a résztvevők a fővárosi Erzsébet térről az Andrássy úton a Hősök terére vonulnak, ahol hitet tesznek az Alkotmány 70/A paragrafusa mellett, amely kimondja: az ország területén tartózkodó valamennyi állampolgárnak egyforma jogokat biztosít, és nem tesz megkülönböztetést faji, vallási, politikai, vagyoni alapon. A téren kinyilvánítják, hogy elítélik, és minden eszközzel fellépnek az erőszak és a kirekesztés minden formája ellen.

A demonstráció résztvevői a megmozdulás záróakkordjaként egy-egy színes ruhadarabot emelnek a fejük fölé, majd a tömeget helikopterről lefotózzák, így érzékeltetve, hogy sokszínű, tarka világban élünk.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.