Hamisan vádoló rendőrök

Büntetőeljárást eredményező hamis vádért feljelentette egy egyetemista fiatalember azt a két érdi rendőrt, akik 2000 júliusában egy tatai szórakozóhelyen kábítószer birtoklásának alapos gyanúja miatt intézkedtek vele szemben.

A szabadidős rendőrök a mosdó ajtajában megállították az ott szórakozó fiatalt, mondván: órák óta figyelik, és szerintük drog van nála. Felszólították, hogy azonnal forgassa ki a zsebeit. A fiatalember eleget tett a kérésnek. A rendőrök azonban a falhoz állították és megmotozták. Ekkor került elő egy kábítószert tartalmazó kis zacskó. Később azonban rendőrök azt állították, hogy nem motozták meg az egyetemista fiút, hanem az magától adta elő a drogos tasakot, amikor felszólították zsebei kiürítésére.

Az ügy a bíróságon végződött, ahol a fiút leleplező érdi rendőröket is kihallgatták. A bíróság előtt tett vallomásaikban azonban a rendőrök többször is ellentmondásba keveredtek. Eltérő számokat mondtak például arról, hogy hány alkalommal látták drogot árusítani a srácot.

A bíróság végül bűncselekmény hiányában megszüntette a vádlottal szemben az eljárást. A két rendőr egyik, nevének mellőzését kérő felettese később munkatársunknak azt mondta: azon az estén a rendőrök nem szolgálatban voltak, hanem maguk is vendégként tartózkodtak a szórakozóhelyen. Ennek ellenére példásan teljesítették kötelességüket, felfigyeltek egy drogárusra és elfogták őt.

Azt, hogy a bíróság előtt minden vád megdőlt, s a bíró végül azt mondta ki, hogy a vádlott a terhére rótt bűncselekményt nem követte el, a rendőrtiszt azzal indokolta, hogy "a kollégák nem szeretnek bíróságra járni tanúskodni, s emiatt nem vették komolyan a bírósági procedúrát". Hivatalosan azonban a rendőrség egyelőre nem kíván reagálni az ügyre.

Az egyetemista képviseletét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) vállalta el. Pelle Andrea ügyvéd lapunknak elmondta, kedden egyeztetnek az egyetemistával a további teendőkről.

Hozzáértők szerint az ügy precedensértékű lehet abból a szempontból, hogy drogügyben először kell számot adni rendőröknek büntetőeljárást eredményező eljárásuk pontos körülményeiről és törvényességéről.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.